Kuhana rajčica dobra je u borbi protiv visokih razina kolesterola i visokog krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Adelaide. Jednako djeluje kao i statini, skupina lijekova koja se koristi za probleme sa srcem, pa se rajčica čini kao "djelotvorna alternativa", piše Daily Mail.
Samo 50-ak grama ili pola litre soka od rajčice na dan dovoljno je da pacijenti osjete pomak. Tajna je u visokoj razini likopena koji zrelim rajčicama daje crvenu boju. Ovaj snažni antioksidans bitan je za dobro zdravlje jer smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Kuhana rajčica je najbolja jer su testovi pokazali da tijelo apsorbira najviše likopena upravo iz nje nego iz bilo kojeg drugog sirovog voća.
- Nije teško doći do 50 grama rajčice na dan u tjestenini, pizzi ili piću. Ako se uzima više od 25 mg likopena na dan to može smanjiti "loš" kolesterol do deset posto - kaže voditeljica istraživanja Karin Ried.
Učinak je isti kao i kod najčešće propisanih lijekova, ali bez nuspojava, koje mogu uključivati bolove u mišićima, slabost i oštećenje živaca.
Likopena također ima u lubenicama, guavi, papaji, grejpu, marelici i šipku, ali u manjim koncentracijama.