To je to što me zanima!

Mocha, Cortado, Latte - znate li razliku između svih vrsta kave?

Kava doista nudi nevjerojatno bogatstvo okusa i stilova, a mi donosimo vodič o svim vrstama. Omiljeni napitak s godinama je dobio pravu paletu okusa, svaki dan možemo isprobati nešto novo
Vidi originalni članak

Nekada je kava bila samo crna, no danas imamo čitavu paletu okusa i mirisa. Kako biste uživali u onome što želite, treba prvo znati naručiti pravu kavu, odnosno znati što se u kojoj nalazi te kako se radi.

Klasične vrste kave

Espresso

Temelj svih drugih vrsta kave, espresso je kratak i intenzivan napitak spravljen pod visokim tlakom od svježe mljevene kave. Njegova snaga i bogatstvo čine ga savršenom bazom za brojne druge napitke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Macchiato

Ta riječ znači 'mrlja' na talijanskom, macchiato je espresso s kapljicom mlijeka. Njegova kombinacija jakog espressa i nježne mliječne note stvara blag, ali izrazito zadovoljavajući okus.

Americano

Idealan za one koji preferiraju blaži okus kave. Americano se dobiva dodavanjem vode u espresso, čime se zadržava karakteristični okus kave uz smanjenu jačinu.

Cappuccino

Omiljen među ljubiteljima kave, cappuccino se sastoji od trećine espressa, trećine vrućeg mlijeka i trećine mliječne pjene. Ova savršeno uravnotežena kombinacija donosi bogat i kremast doživljaj.

NEOČEKIVANI UČINAK Evo zašto ne biste trebali piti kavu prije odlaska u kupovinu

Latte

Latte je pravi klasik za ljubitelje kremastih napitaka. Riječ je o espressu pomiješanom s obilnom količinom vrućeg mlijeka, a karakterističan je po svojoj glatkoj i blagoj teksturi.

Egzotične arome

Ako ste skloni eksperimentiranju, egzotične arome pružaju priliku za istraživanje novih i uzbudljivih okusa.

Mocha

Savršen izbor za ljubitelje čokolade, mocha spaja espresso, vruću čokoladu i mlijeko. Rezultat je bogat, sladak napitak koji zadovoljava i želju za kavom i čokoladom.

Flat White

Popularan u Australiji i Novom Zelandu, flat white kombinira espresso s baršunasto glatkim mlijekom, pružajući kremast napitak koji i dalje ističe okus kave.

Cortado

Cortado je jednostavan, ali snažan napitak od espressa i malo vrućeg mlijeka, idealan za one koji žele uživati u čistoći okusa kave uz blagi dodatak mlijeka.

Hladne varijante

Za vruće dane ili trenutke kada želite nešto drugačije, hladne varijante kave nude osvježenje i užitak.

Ledena kava

Ovaj ljetni favorit kombinira ohlađeni espresso ili običnu kavu s ledom, često uz dodatke poput sirupa, šlaga ili sladoleda po želji. Savršeno osvježenje za tople dane.

BEČKA ŠKOLA U STAROM ZAGREBU U Zagrebu se 1905. godine pržila kava za cijelu regiju, a imali smo i tvornicu likera

Frappe

Osvježavajući napitak od instant kave, mlijeka i leda, frappe je pjenasta i slatka poslastica koja se često preferira tijekom ljeta, a omiljena je i među mlađim ljubiteljima kave.

Cold Brew

Cold brew je poseban način pripreme koji zahtijeva dugotrajno natapanje mljevene kave u hladnoj vodi. Rezultat je izuzetno glatka kava s niskom razinom kiselosti, savršena za one koji traže blaži okus.

Bez obzira na to volite li klasične ili egzotične napitke, kava nudi za svakoga ponešto, od jačih aroma do blagih i neutralnih okusa.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Aglaonema 04.09.2024.

    Latte

  • mars7 04.09.2024.

    Mocha

  • Arelenaa 04.09.2024.

    Cortado i Latte.

Komentiraj...
Vidi sve komentare