Skromni poriluk, koji mnogi i zaborave spomenuti kad nabrajaju vrste povrća, jedan je od najvrednijih “stanovnika“ naših vrtova. Poznato je to od davnina jer su i Azijci, odakle to povrće potječe, i antički narodi pripremali poriluk i koristili ga kao namirnicu, začin i ljekovitu biljku. U staroj Grčkoj i u Rimu pripisivali su poriluku posebno dobro djelovanje na grlo i glas, pa je čak i Aristotel čistoću svog glasa pripisivao uživanju u jelima s porilukom, a njegov je primjer slijedio i rimski car Neron, poznat, među svim ostalim, po snažnom glasu. Rimljani su poriluk raširili širom svog carstva pa su ga tako ponijeli i do britanskog otočja, gdje je, nakon što se udomaćio, odigrao i posebnu povijesnu ulogu. Kad su se Velšani okupili u bitku protiv Saksonaca u kojoj su 1620. i pobijedili, kao znak raspoznavanja nosili su zataknut poriluk na šeširu. I suvremeni nutricionisti svjesni su porilukove izvrsnosti te nam poručuju da bismo trebali češće, dapače na dnevnoj bazi, jesti barem šalicu tog povrća, samostalno ili u kombinaciji s drugim namirnicama.
Njegova vlaknasto-sluzava struktura čini ga jednom od najzanimljivijih namirnica za pripremanje, pa je posebno pogodan kao sastojak mnogih vegetarijanskih jela. Zanimljiv, ali nenametljiv okus, dat će punoću gustim i bistrim juhama te složencima i rižotima, u kojima može dominirati ili biti okusna nadopuna namirnicama poput piletine ili gljiva. Mnogi kulinari savjetuju da ga dodate u svako jelo u koje inače stavljate luk, i to u onolikom omjeru u kojem ga volite.
Dodajte ga sitno nasjeckana u paprikaše i druge umake s lukom u podlozi, ili ga poslužite svježeg kao salatu, na primjer, sa zrnima kuhanog graha, a može i zamijeniti gljive u nekom jelu. Idealan je za pripremanje složenaca, kao “omotač“ za paštetu ili neki fini aspik kojima želite impresionirati goste. Vrijedi spomenuti savjet koji navode neki nutricionisti - dobro opran poriluk nasjeckajte i pustite da odstoji pet minuta prije dodavanja jelu. Tada se oslobode njegovi najvredniji sastojci. I nemojte ga prekuhati.
Hrana za oči i dušu
Intenzivno zelena boja poriluka ostat će takva ako ga ne prekuhate i odmah nakon kuhanja uronite pod hladnu vodu. Izvrsno će se spojiti s pečenom tikvom i stvoriti salatu ili prilog koji nećete zaboraviti. Za poseban doživljaj, prelijte maslinovim uljem i posipajte poprženim pinjolima.
Bakalar s porilukom
Sastojci: 1/2 šalice kiselog vrhnja, 1 1/2 žlica brašna, 2 poriluka, 2 žlice maslaca, 2/3 šalice vode, 4 fileta svježeg bakalara, sol, crni papar, 8 cherry rajčica, vezica peršina
Priprema:
Izmiješajte zajedno kiselo vrhnje i brašno. Operite poriluk, ocijedite ga i narežite na manje komade. Nakon što odstoji nekoliko minuta stavite ga pirjati na maslac u veću posudu. Posolite, popaprite svježe mljevenim crnim paprom i podlijte trećinom šalice vode.
Tada smanjite vatru, pokrijte i pustite da se pirja dok poriluk omekša, oko 10 minuta. Potom ulijte mješavinu vrhnja i brašna te ostatak vode. Filete posolite, stranu na kojoj je koža uvaljajte u sitno nasjeckani peršin i pecite na dobro zagrijanoj roštilj-tavi zajedno s cijelim cherry rajčicama, po dvije do tri minute sa svake strane.
Pri posluživanju na tanjur stavite najprije dvije žlice poriluka, preko njega dva fileta pečenog bakalara i nekoliko pečenih rajčica. Poslužite vruće uz sezonsku salatu.
Skandinavska juha
Sastojci: 400 g mljevene svinjetine, 20 g svježeg đumbira, 1/2 žličice kima, 1 češanj češnjaka, 1 jaje, 200 g mladog krumpira, 2 mrkve, 2 poriluka, 1 1/2 l pilećeg ili povrtnog temeljca
Priprema:
Za mesne loptice pomiješajte mljeveno meso s naribanim đumbirom, kimom, sitno nasjeckanim češnjakom i jajem. Posolite, popaprite i dobro miješajte dok se svi sastojci dobro prožmu. Vlažnim rukama radite kuglice među dlanovima veličine oraha, popržite ih na tavici s malo ulja i odložite na kuhinjski papir da se upije masnoća.
U većoj posudi zagrijte temeljac do vrenja. Kipućem temeljcu dodajte mladi krumpir narezan na kockice, mrkvu i komade poriluka, te kuhajte pet do deset minuta, dok povrće ne postane sasvim mekano. Sada juhi dodajte i mesne loptice te ih kuhajte u juhi nekoliko minuta. Odmah poslužite uz prepečeni kruh.
Složenac s porilukom i cvjetačom
Sastojci: 1 glavica cvjetače, 2 poriluka, 50 g maslaca, 50 g brašna, 600 ml mlijeka, sol, svježe mljeveni crni papar, 150 g sira Cheddar, šaka krušnih mrvica
Priprema:
Cvjetaču operite i razdijelite na cvatiće. Poriluk operite pod tekućom vodom i narežite na veće komade. Pristavite posudu sa slanom vodom i kad provrije, stavite kuhati cvjetaču i poriluk. Kuhajte šest do osam minuta, dok povrće ne omekša, i ocijedite ga.
U manju posudu na vatru stavite maslac i kad se rastopi, na njemu svijetlo popržite brašno te polako ulijte mlijeko uz stalno miješanje. Pustite da provrije, posolite, popaprite i kuhajte dok se umak zgusne. Povrće poslažite u posudu za pečenje, poriluk po dnu, a cvjetaču po poriluku.
Posolite, popaprite i prelijte umakom. Izmiješajte naribani cheddar s krušnim mrvicama i posipajte po povrću. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!