To je to što me zanima!

Mitovi i istine o šećeru: Koliko je previše i kako ga smanjiti

U prehrani od 2000 kalorija na dan šećer treba činiti oko 200 kalorija, što je oko 12 malih žlica, a količine veće od toga povećavaju rizik od raka i bolesti srca
Vidi originalni članak

Jedenje šećera trenutni je način povećanja energije i popravljanja raspoloženja, pa ne čudi što velik broj ljudi ne može zamisliti dan bez slastica, kaže američka nutricionistica i osnivačica Udruge uravnoteženi život, Sara Vance.

- Unos većih količina šećera ima svoju negativnu stranu, jer njegove razine u krvi brzo padaju, a tada organizam traži još šećera. To je začarani krug - objašnjava Vance.

Mit: Slatko se ne smije jesti svaki dan

Šećer ima velik utjecaj na kemijske spojeve u organizmu, no velik broj njih ima dobro djelovanje, poput serotonina. Ako gušterača radi ispravno, jedna slastica na dan koristi raspoloženju i zdravlju. Problem se javlja kod ljudi sklonih šećernoj bolesti koji pretjeruju u slatkom, pa dolazi do otpornosti na inzulin.

- Ako su razine šećera u krvi i tjelesna težina normalne, slobodno pojedite sladoled ili 40 g čokolade na dan - kaže Vance.

Mit: Šećer je lako uočiti

Postoji oko 35 različitih vrsta šećera, a najčešće se susrećemo s bijelim kristalnim, koji dolazi iz šećerne trske ili šećerne repe, koje su među top 10 GMO namirnica na svijetu, piše Yahoo Shine.

No, dok se bijeli šećer lako prepoznaje, brojne namirnice sadrže ječmeni, rižin ili kukuruzni slad te druge oblike šećera koje ne uočavamo na deklaracijama.

- Procesuirani proizvodi koje pojedemo tijekom dana često sadrže više šećera nego sami desert, a većina ljudi zbog toga nije svjesna koliko šećera unosi. Na deklaraciji ne piše koliko je ukupno šećera u proizvodu, već količina šećera po obroku što često zbunjuje - kaže Vance.

Mit: Šećer deblja, ali nije štetan

Prekomjeran unos šećera tijelu nanosi jednaku razinu štete kao pušenje, tvrde stručnjaci. Brojna su istraživanja pokazala da šećer potiče nastanak raznih upala, slabi imunitet, ali i povećava rizik od nastanka tumora te srčanih bolesti.

Prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, u prehrani koja se sastoji od 2000 kalorija, šećer treba iznositi oko 200 kalorija ili 15 grama, kako ne bi predstavljao opasnost za zdravlje.

Mit: Zaslađivači su najbolje rješenje

Neki prirodni zaslađivači poput stevije reklamiraju se kao zdrava alternativa šećeru, njihovi proizvođači često koriste sintetički i kemijski obrađene sastojke.

- Ako koristite te zaslađivače, uzimajte samo one organske, jer ćete u suprotnom imati isti efekt kao da jedete bijeli šećer - kaže Vance

Negativna strana zaslađivača je da su oni vrlo koncentrirani i slatki, pa otupljuju osjetljivost na slatkoću te se posljedično unosi još više šećera. Isto vrijedi za light proizvode poput sokova koji ne sadrže šećer, već umjetne zaslađivače.

Mit: Ne treba brinuti o šećeru iz voća

Bez obzira je li riječ o šećeru iz meda, voća ili čokolade, previše šećera ima isti efekt na zdravlje. Zbog toga je važno i voće podijeliti u porcije te ne pretjerivati, a osobito kod lubenica, banana i ananasa koji sadrže veće količine šećera.

- Najbolji odabir su jabuke te bobičasto i citrusno voće - kaže nutricionistica Brooke Alpert.

Mit: Nemoguće je smanjiti šećer u prehrani

-Ako postoji jedna stvar koju možemo lako učiniti za svoje zdravlje, to je smanjiti svakodnevne količine šećera - kaže Vance.

Objašnjava da šećer stimulira apetit i izaziva oksidaciju u stanicama, zbog čega dolazi do njihovog prijevremenog starenja. Provjeravanje deklaracija, smanjenje unosa procesuirane hrane i gotovih slastica, redukcija šećera u domaćim desertima i zamjena šećera cimetom, medom i vanilijom imat će pozitivan efekt na liniju, ali i zdravlje, naglašavaju stručnjaci.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • bayfuncro 05.08.2013.

    Moj prvi korak u redukciji slatkisa bila je Montignac dijeta- manje jedes, manje ti se jede, onda uvodjenje tamne cokolade- sama po sebi neukusna. sada vise nemam nikakve zelje za slatkim, niti slatkisa uopce imam u kuci, niti me vuku...eto da se moze...

  • zloča21 04.08.2013.

    volim slatko :) ima dana da pojedem i 2 čokolade, a opet ima dana da jedini šećer mi je onaj u kavi :)

  • tomi07 30.07.2013.

    40g cokolade na dan?? znam pojesti svih 12 dolcela mafina, ili dva sladoleda od secerne vate mmmmmmmm. cola, ne znam da bi se sva zaljepila u noj bi se i kupala. OBOZAVAM SLATKO

Komentiraj...
Vidi sve komentare