Dinja, kraljica južnog voća, zapravo je povrće, koje se priprema u slatkim i slanim jelima. Nakon branja ne postaje slađa, a njena je dozrelost varljiva jer nije uočljiva na prvi pogled. Zato je preporučljivo osloniti se na vlastiti nos. Zrela se dinja prepoznaje po jakome mirisu i po peteljci koja ne smije biti vlažna. Na dijelu oko peteljke, dinja bi trebala biti mekanija jer to znači da nije prerano ubrana, što je najlakše provjeriti pritiskom prsta. U pravilu su veće zrelije. Niskokalorična i osvježavajuća, miksa se u hladne juhe, rezucka u voćne salate, uz nezaobilazni sok od limete ili limuna, koji pojačava njezinu aromu. Savršeno se slaže uz ribu, škampe, piletinu i, naravno, pršut, koji je tradicionalno predjelo. Dodaju li se kriške paškog sira ili fete, crne te zelene masline za ukras i malo maslinova ulja, gozba za duge ljetne večeri oduševit će goste.
Pašta s dinjom i vrhnjem
SASTOJCI: 500 g tjestenine, 400 g dinje, 125 ml slatkog vina, manji češanj češnjaka, 250 ml vrhnja, sol, papar
PRIPREMA: U velikoj posudi zasoljene kipuće vode skuhajte tjesteninu. U posudi s debelim dnom pirjajte na ulju češnjak 2-3 minute. Ulijte vrhnje i marsalu (ili slatko vino) pa ubacite dinju narezanu na kockice. Lagano kuhajte oko deset minuta i začinite. Tjesteninu pomiješajte s umakom te stavite u zagrijanu posudu za posluživanje. Pospite parmezanom
Curry od dinje na indijski
SASTOJCI: dvije dinje, mala čili papričica, 1/4 žliice kurkume i isto toliko mljevenoga korijandra, 1/2 češnja češnjaka, malo vlasca i kima, 2 žlice ulja kikirikija, prstohvat šećera
PRIPREMA:Šećer rastopite u 100 ml vode. Prokuhajte minutu. Prepolovite prvu dinju i izmiksajte. Dodajte ohlađeni šećerni sirup, limunov sok i vino. Izmiksajte i stavite u posudu za zamrzavanje. Nakon 60 minuta promiješajte pjenjačom, a 20 minuta prije posluživanja granitu ostavite da omekša. Prepolovite drugu dinju, od “mesa” napravite kuglice žlicom za sladoled. U čaše stavite slojeve granite, dinje i malina.
Granita od dinje s malinama
SASTOJCI: 60 g šećera, 2 dinje, 2 žlice limunova soka, 90 ml polusuhog bijelog vina, 175 g malina ili drugog bobičastog voća, svježi listovi metvice, 1-2 žlice voćnog likera
PRIPREMA:Prepolovite dinju, odstranite sjemenke i koru pa izrežite na kocke. Dobro izmiksajte 250 g “mesa”. Odvojite 150 g, propasirajte i sačuvajte sok. Ocijeđeni pire dalje se ne koristi. Umiješajte čili, kurkumu, korijandar, češnjak, vlasac i sol. Zagrijte ulje od kikirikija pa na njemu popržite kim, umiješajte pire od dinje, šećer, limetin i narančin sok, pa lagano kuhajte. Komade dinje i sok miješajte u tavi 3 min.