Sastojci:
Podloga od keksa i badema
- 100 g keksi (petit, digestive ili čajni kolutići)
- 50 g krupno mljevenih badema
- 60 g maslaca
Curd od borovnica
- 1 šalica svježih borovnica
- 20 ml soka svježeg limuna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- ½ šalice šećera
- 30 g maslaca
Barbara Črgar
Priprema:
Kekse izmrvite pomoću valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 mini kalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Borovnice i sok od limuna lagano zagrijavajte na vatri dok borovnice ne omekšaju, oko 3-5 minuta. Protisnite smjesu kroz cjedilo laganim pritiskom žlice, kako bi se riješili kožice i koštica. Ostavite sa strane da se ohladi. Umutite zajedno žumanjke i jaje. Dodajte šećer i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane svijetlo žute boje. Prelijte smjesu jaja u pire od borovnica i promiješajte.
Smjesu stavite na srednje jaku vatru, konstantno miješajte, dok se krema ne zgusne, oko 8-10 minuta. Skinite posudu s vatre i lagano umiješajte maslac. Podlogu od keksi i badema prelijte kremom od borovnica i ostavite u hladnjaku 2 sata da se stisne. Osim efektnog izgleda ove pite su odličnog osvježavajućeg okusa a savršeno idu uz kuglicu sladoleda.
Dobar tek!
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.