Thomas Kerridge je bio glavni kuhar u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Adlard’s u Norwichu, a sad je glavni kuhar u The Hand and Flowers u Marlowu, pubu koji od 2005. godine nosi dvije Michelinove zvjezdice. Thomas svoju hranu opisuje kao modernu britansku jer klasičnim jelima dodaje neke nove ideje.
Ovo je njegov recept za odličnu minestrone juhu:
Sastojci:
- malo maslinovog ulja
- 200 g prošarane slanine, sitno nasjeckane
- 2 velike mrkve, oguljene i grubo narezane
- 6 stabljika celera, grubo narezanih
- 6 režnjeva češnjaka, tanko nasjeckanih
- 2 glavice luka, grubo nasjeckan
- 2 krumpira, grubo narezana
- 1 žlica pirea od rajčice
- 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- začinski buket (franc. bouquet garni) - 1 grančica ružmarina, 1 svježi lovorov list i 1 grančica majčine dušice, povezani koncem za kuhanje
- 0,75 litara povrtnog temeljca
- 3 tikvice, grubo nasjeckane
- 1 velika šaka tjestenine za juhu
Za serviranje:
- 1 šaka svježeg peršina, sitno nasjeckano lišće
- 100 g parmezana, sitno naribanog
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:
Postupak:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite 2 do 3 minute, ili dok ne bude kuhana i počne rumeniti.
Dodajte mrkvu, celer, češnjak i luk te pržite 4 do 5 minuta uz stalno miješanje. Ubacite potom krumpir i pržite ga 4 do 5 minuta uz povremeno miješanje dok ne omekša.
Umiješajte pire od rajčice i kuhajte minutu, zatim dodajte rajčice, začinski buket i temeljac te pustite da zavrije. Smanjite vatru, pa lagano kuhajte 30 minuta.
Dodajte tikvice i tjesteninu za juhu i vratite da provrije. Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem pa pirjajte 5 do 8 minuta, ili dok tjestenina ne omekša. Izvadite začinski buket.
Rasporedite juhu u zdjelice pa je pospite peršinom i parmezanom, prenosi bbc.co.uk.
POGLEDAJTE 'SPOJ NA SLIJEPO': ‘NE VOLIM I NE ŽELIM DJECU’