S dubokom tugom javljamo da je preminuo naš osnivač Miljenko 'Mike' Grgich, ime koje je sinonim za inovativnost, izvrsnost i pionirski duh u svijetu vinarstva. Mikeova trajna ostavština proteže se daleko dalje od njegovih izvanrednih vina, njegove posvećenosti održivosti, njegovog mentorstva budućim vinarima i njegove nepokolebljive predanosti hrvatskom nasljeđu. Pamtit će ga njegova obitelj, brojni prijatelji, njegov voljeni Grgich Hills Estate tim i bezbrojni životi koje je dotaknuo diljem svijeta kao čovjeka dobrote, radosti, strasti, znatiželje i beskrajne zahvalnosti. Jako će nam nedostajati. Dok se opraštamo od Miljenka 'Mikea' Grgicha i slavimo život obilježen izvanrednim postignućima, dubokim utjecajem i nasljeđem koje će zauvijek inspirirati svijet vina, potičemo vas da s nama podijelite svoja sjećanja na Mikea, stoji tako uz objavu o njegovoj smrti na Instagram stranici Grgich Hills Estate.
Osvojio je svijet svojim vinima
Ljubitelji prvoklasnih vina dobro znaju za Miljenka Grgića (Grgicha) i njegov Chateau Montelena Chardonnay iz 1973. godine s kojim je pobijedio na slijepoj degustaciji najboljih francuskih i kalifornijskih vina u Parizu davne 1976. godine. Bila je to svojevrsna prekretnica u svijetu američkih vina jer je svojim vinom pokazao da vina iz SAD-a mogu itekako kvalitetom nadmašiti francuska.
'Mike' Grgich, kako su ga zvali u Americi, je cijeli život sanjao da živi u Kaliforniji i proizvodi vrhunska vina od grožđa koje sam uzgoji u vlastitim vinogradima. Želja mu se ostvarila. Godine 1977. stvorio je vinariju Grgich Hills u dolini Napa u kojoj je početkom travnja ove godine proslavio 100. rođendan.
Rodio se 1. travnja 1923. godine u selu Desne u dolini Neretve kao najmlađe od 11 djece. Njegova obitelj je imala mali vinograd i proizvodili su vino, kao i mnogi seljani tog doba. Imao je tek nešto više od dvije godine kad je prvi put popio vino razblaženo s vodom, a godinu dana kasnije već je s ocem gazio po grožđu i učio kako nastaje nektar bogova.
Na Sveučilištu u Zagrebu je diplomirao enologiju i vinogradarstvo, a u SAD je otišao sa studentskom vizom UN-a, preko Njemačke i Kanade, što je u to vrijeme bilo vrlo ambiciozno. U Kanadu je stigao 1956. godine, novca je imao vrlo malo, jezik je natucao.
Prvi posao pomogli su mu pronaći rođaci
Radio je kao konobar za 60 dolara mjesečno dok nije dobio američku vizu. U prvoj vinariji zaposlio se 1958. godine i to upravo u dolini Napa. S godinama je stekao potrebno iskustvo i upoznao utjecajne ljude tog svijeta i krenuo sa samostalnom proizvodnjom, a uspjeh nije izostao.
Miljenkova životna načela karakterizirala su vjera, marljivost, ustrajnost, ljubav prema zemlji, predanost obrazovanju, te spajanju seoske mudrosti sa znanstvenim načelima i umijećem proizvodnje vina.
Za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristio je samo grožđe uzgojeno na 366 hektara certificiranih organskih vinograda. Grgich Hills je postao certificirana organska vinarija, uključuje biodinamičke principe u poljoprivrednim praksama i lider je doline Napa u regenerativnoj organskoj poljoprivredi. Također, njegova vinarija je 2022. proglašena jednom od '100 najboljih vinarija' u svijetu prema Wine & Spirits Magazinu.
Otvorio je vinariju i na Pelješcu
Godinama je tamo proizvodio vino, a 2015. godine je ostao bez dijela loze nakon velikog požara koji je zahvatio taj poluotok. Izgorio je i dio vinarije, no bačve s vinom su uspjeli spasiti.
Njegova supruga Draženka je tad za Dubrovački vjesnik rekla: 'Ovo je za stat i plakat, više nemam niti snage niti volje. Skladište je takvo kakvog ste ga fotografirali. Zgrada je spašena, ali sve će se morati dati obnavljati. Bačve su vanka i spašene su, ali boce ne. Sve je mokro i sklisko, katastrofa. Velik jad i tuga. I nevolja.'
Vinariju na Pelješcu je otvorio kod sela Trstenik nakon proglašenja neovisnosti RH.
Proslava njegovog zadnjeg, 100. rođendana bila je spektakl
Grgich Hills Estate bio je domaćin niza događanja poznatih kao 'Život pun čuda' u čast Miljenkovog 100. rođendana i tom su prilikom predstavili dva vrlo kolekcionarska vina - 2020 Paris Tasting Commemorative Chardonnay i 2019 Yountville Old Vine Cabernet Sauvignon.
Miljenko je uživao u pažnji koju su mu gosti pokazivali. Nazdravljao je i smijao se. Bio je istinski sretan.
Voditelj je bio master Sommelier Andrea Robinson, a gostima su poslužili delicije osmišljene tako da nadopunjuju Miljenkova ekskluzivna vina. Oni koji nisu mogli fizički prisustvovati zabavi, pratiti su je uživo na službenoj web stranici Grgich Hillsa.
Ni u 101. godini nije odustao od odlaska u berbu
Do zadnjeg daha je bio aktivan u poslovima vezanima za vino i vinograd, koliko je mogao, pa makar u kolicima došao u berbu. Tako je bilo sredinom listopada. U berbu se uputio u kolicima. Polako je brao grozdove i kušao ih.
- Berba je i Mike ne može odoljeti da sam ne bere kako bi kušao svoje omiljeno grožđe Zinfandel - pisalo je tada uz njegovu fotografiju objavljenu na Instagramu.
Smiješio se. Nije znao da će mu to biti zadnja berba.