To je to što me zanima!

Mikrovalna nije opasna zbog zračenja, ali može biti zbog plastike koju stavljate u nju

Plastične posudice za hranu kod zagrijavanja mogu razviti štetne spojeve koji mogu prijeći na hranu, pa u mikrovalnoj treba koristiti isključivo one posudice koje su dizajniranje za tu namjenu
Vidi originalni članak

Mikrovalna pećnica jedan je od uređaja koji je dočekan kao velika pomoć u pripravi i podgrijavanju obroka, koja štedi vrijeme i trud domaćica. No, jednako koliko traje to odobravanje korištenja mikrovalne u kuhinji, toliko dugo traju i rasprave o tome je li korištenje mikrovalne pećnice uopće zdravo. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako se vrti hrana u mikrovalnoj pećnici

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najveći dio rasprava odnosio se na pitanje gubi li hrana u mikrovalnoj previše vrijednih sastojaka i spojeva koji ju zapravo čine nutritivnom vrijednom. Kao jedan od primjera isticali su se biljni spojevi u brokuli, kod koje su prva istraživanja pokazala da bi taj gubitak mogao biti značajan, i to tri puta veći nego što je gubitak kod kuhanja.

Studija iz 2019. pokazala je da kraće vrijeme  kuhanja (u mikrovalnoj su kuhali i brokulu oko minutu), ne ugrožava nutritivne vrijednosti namirnice. Štoviše, pokazalo se da kuhanje na pari u mikrovalnoj može čak dovesti do toga da u brokuli ostane više flavonoida, spojeva povezanih sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti .No, vrijedi još jednom naglasiti: To podrazumijeva jako kratko kuhanje u jako malo vode. To se zapravo odnosi na većinu povrća koje možemo spravljati u mikrovalnoj. 

Uz te, još uvijek su i vrlo burne rasprave o tome mogu li plastične posude  i ambalaža u kojoj se hrana kuha ili podgrijava u mikrovalnoj povećati rizik od unošenja ftalata u organizam. Naime, neke vrste plastičnih posuda nisu dizajnirane za zagrijavanje i zato ih ne bismo smjeli koristiti u mikrovalnoj. Plastične posude koje su izložene toplini mogu se početi razgrađivati i ta plastika može dospjeti u hranu, upozoravaju stručnjaci.

EFIKASNO Super trik: U samo 5 minuta mikrovalna pećnica će blistati

U studiji iz 2011. godine, istraživači su kupili više od 400 plastičnih posuda namijenjenih pohrani hrane i utvrdili da u većini slučajeva kod zagrijavanja može doći do otpuštanja kemikalija u hranu. Ftalati su jedan od najčešće korištenih spojeva koji se dodaje kako  bi plastika bila fleksibilnija i često se nalazi u spremnicima za hranu, omotima od plastificiranog papira i slično. Taj spoj može utjecati na hormonalni balans i naš metabolički sustav. Kod djece ftalati mogu povećati krvni tlak i otpornost na inzulin, što može povećati rizik od metaboličkih poremećaja, poput dijabetesa i hipertenzije. Izloženost je također povezana s pitanjima plodnosti, astmom i ADHD-om. Ftalati mogu utjecati na poremećaj hormona štitnjače, koji su presudni za razvoj mozga kod beba tijekom trudnoće.  

I bisfenol (BPA) se također često koristi u plastičnim proizvodima, a studije sugeriraju da također može utjecati na hormone. No, istraživanje je ograničeno, u usporedbi s količinom studija koje prate utjecaj ftalata. 

MALE TAJNE Mikrovalna pećnica omekšava kruh i češnjak te tostira orahe

Ukratko, pri zagrijavanju hrane u plastičnoj posudi može doći do izloženosti hrane štetnim spojevima. Najbolji način da to izbjegnete je korištenje materijala koji su namijenjeni baš korištenju u pećnici, poput keramike. Ako koristite plastične posude, izbjegavajte one za koje proizvođač nije jasno naznačio da su namijenjene upotrebu u mikrovalnoj pećnici. 

- Plastične posude koje se koriste u pripravi hrane u mikrovalnoj pećnici, kao i posuđe u kojem se skladišti hrana podliježu strogim zahtjevima koji su propisani u legislativi. Proizvođač plastičnih posuda dužan je osigurati da se provedu sva potrebna ispitivanja kako bi se dokazala inertnost materijala odnosno da prilikom uporabe ovih proizvoda ne dolazi do otpuštanja aditiva iz plastike.  Pri ispitivanju se koriste modelne otopine  hrane i prati se  migracija spojeva pri  određenim uvjetima vremena i temperature. Na temelju provedenih ispitivanja, proizvođač određuje da li se plastično posuđe može koristiti  i u mikrovalnoj pećnici. Zato je važno naglasiti da samo posuđe koje sadrži oznaku za mikrovalnu pećnicu smijemo koristiti u mikrovalnoj pećnici - kaže mr.sc. Ivona Vidić Štrac, dipl.ing., voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

VRUĆI HIT Mikrovalna koja pušta spotove s YouTubea dok čekate klopu

Ukratko, koristite samo posude koje su namijenjene za pohranu hrane i korištenje u mikrovalnoj pećnici, te izbacite iz upotrebe posude kojima se promijenio oblik, ili su jako stare. 

Visoke temperature mikrovalne također mogu predstavljati određeni rizik, kod kuhanja neke škrobne hrane u mikrovalnoj pećnici , poput žitarica i korijenskog povrća. uključujući žitarice i korijensko povrće, ističu stručnjaci. Na primjer, kad je Betty Schwartz, profesorica prehrambenih znanosti na Sveučilištu u Hebrewu vidjela kako studenti griju krumpir u mikrovalnoj pećnici, primijetila je malene kristale u njihovom krumpiru. Analiza je pokazala da sadržavaju akrilamid, koji može biti prirodni nusproizvod kuhanja. Kod kuhanja se taj kemijski spoj ne stvara, pa ga je bolje kuhati, jer su studije na životinjama pokazale da akrilamid djeluje kao kancerogen. 

S druge strane, zračenje u mikrovalnim pećnicama posve je bezopasno, tvrde stručnjaci, a prenosi BBC. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Nenad Šajbica 20.07.2020.

    Napokon sam našao razumno rješenje zašto mi se stojadin ne diže

  • ..DAVOR.. 20.07.2020.

    Hrana je ŽIVA, vitamini I minerali u hrani, enzimi su ŽIVI, oni živom tijelu samo u živom obliku daju potrebne elemente za normalno funkcioniranje, hrana se u mikrovalki liši svega nutritivno potrebnog organizmu! Dakle ne šteti samo zračenje čovjeku direktno jer je lokalno, uutar mikrovalke ali šteti preko hrane koju jedemo iz nje, bacite to kroz prozor!

  • Major Gašpar 20.07.2020.

    Pogrešno !! Mikrovalka je kancerogena to i pinokio zna!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare