To je to što me zanima!

Miješani kruh se često prodaje kao čisti kukuruzni

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pri kupovini kruha valja se raspitati o sastavu jer se onaj sa 30% kukuruznog ili raženog brašna prodaje kao čisti koji u sebi ima 70% tog brašna
Vidi originalni članak

Kruh s cjelovitim zrnom žitarica stručnjaci preporučaju i odraslima i djeci, ali nakon sedme godine. Bogat je vlaknima i žitaricama koje su neophodne za zdravlje, čuvaju od dijabetesa, jačaju zube, a pomažu i u održavanju težine. Budući da se kod nas još uvijek više kupuje kruh s polica, a ne onaj zapakirani na kojemu su sastojci navedeni na deklaraciji, upitajte prodavače o kakvom je kruhu riječ. Integralni kruh ili s cjelovitim žitaricama najbolji je izbor. No pri kupnji raženog i kukuruznoga kruha valja paziti je li riječ o "čistom" kruhu ili njegovoj mješavini jer mnogi proizvođači miješani kruh prodaju pod "čisti". Ni izgledom se ne razlikuju mnogo. Razlika je u tome što u kukuruznom kruhu treba biti 60% kukuruznog brašna, a u miješanom 20% ili kukuruznog brašna ili drugih kukuruznih proizvoda. Raženi kruh se dijeli na onaj od raženog brašna i na onaj napravljen iz cijelog zrna.
U "čistom" raženom kruhu treba biti 70% raženog brašna, a u miješanom ga ima 30%. No u miješanom raženom kruhu umjesto raženog brašna mogu biti ražene pahuljice.

NAJBITNIJE NA VRHU ETIKETE
Na deklaraciji zapakiranoga kruha brojniji sastojci su na početku pa obratite pozornost na riječi cijelo zrno, ječam, prekrupa i proso.

SASTAV NA UVID KUPCA
Kruh tamne boje u nas je najčešće tamni kruh, a ne crni. Dobiva se iz bijelog brašna i aditiva koji mu daju tamnu boju. On se također klasificira kao tamni kruh. Kupci mogu zatražiti deklaraciju na uvid jer u većini prodajnih mjesta na etiketi pišu samo vrsta kruha, proizvođač i cijena.

BIJELI KRUH DJECA LAKŠE PROBAVE
Bijeli kruh stručnjaci preporučuju uglavnom samo djeci predškolske dobi. Razlog je manjak vlakana pa zato djeca bijeli kruh lakše probavljaju za razliku od kruha s cjelovitim žitaricama.

NAKON JELA PADA ŠEĆER U KRVI I ZBOG KRUHA
Kruh s cjelovitim zrnom žitarica nakon jedenja ne ostavlja osjećaj umora i zasićenosti. Razina šećera u krvi diže se postupno, a kod bijeloga kruha raste rapidno pa tijelo traži slatkiše.

MIŠIĆAVA KRIŠKA JE UVIJEK TEŽA
Kruh s cjelovitim zrnom žitarica čini se težim u ruci od bijeloga kruha iako su iste težine. To je zbog visoke količine vlakana, a stručnjaci ga zato zovu i mišićavim kruhom.

KUGLICA OTKRIVA KVALITETU KRUHA
Od sredine kruha s cjelovitim zrnom žitarica nije moguće napraviti kuglice kao kod bijelog ili polubijeloga kruha. Tako najlakše možete prepoznati kakav kruh jedete i kupujete.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare