To je to što me zanima!

Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu

Takve su slamke odličan izbor ako želite smanjiti otpad koji odbacujete, no velika je vjerojatnost da ćete završiti s punim sudoperom prljavih slamki koje ne znate kako oprati
Vidi originalni članak

Mnogi ljudi razmišljaju o tome da prijeđu na slamke za višekratnu upotrebu, kako bi smanjili količinu smeća koju svakodnevno proizvode. No koliko god bila riječ  o sjajnom rješenju, ubrzo ćete se vjerojatno naći u neuzgodnoj situaciji - S hrpom upotrijebljenih slamki na dnu sudopera i niti jednom čistom baš kad vam treba.

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li izabrati čaše za vino?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naravno, uz njih dolazi i tanka četkica za čišćenje, no za to je potreban trud .Ubrzo ćete pomisliti 'Dosta je da ih samo isperem', ili ćete odlučiti da ih ne koristite ni za što drugo, već samo vodu, uz pretpostavku da će tako ostati čiste. Na žalost, ni jedno ni drugo ne drži vodu. Izložene su vlazi, pa su vrlo pogodne za nakupljanje bakterija, koje ne možete očistiti samo vodom. Imate  sreće, jer nas Elsie Yang vodi kroz postupak čišćenja slamki za višekratnu upotrebu; evo što treba znati:   

Većina slamki za višekratnu upotrebu izrađene su od metala, plastike, bambusa ili silicija, a način čišćenja razlikuje se, ovisno o materijalu.

Tanka četkica 

Postoji  metoda koja djeluje na sve materijale slamki jednako, a to je upotreba male četkice koju ste dobili s njima za pranje. 

- Stvorite smjesu sapunice i vode i namočite slamke za višekratnu upotrebu od bilo kojeg materijala, pa umetnite četkicu i trljajte njome naprijed-nazad kako biste bili sigurni da ste uklonili sve čestice prljavštine - piše Yang. Zatim isperite sapunicu iz slamke pod mlazom vode, kaže. 

Perilica posuđa

Iako teoretski sve vrste slamki za višekratnu upotrebu mogu ići u perilicu posuđa, Yang napominje da će se one izrađene od plastike na kraju iskriviti. Metal, bambus i silicij se s druge strane izvrsno operu. No pobrinite se da ih stavite preko zubaca ili u košaricu sa  priborom za jelo, tako da mlaz vode i deterdženta može ući i unutar slamke. Postavite li ih vodoravno, neće se dobro oprati. 

U vrućoj vodi 

Neke slamke, primjerice one od silicija, metala i bambusa, mogu se sterilizirati u kipućoj vodi, kaže Yang. Ali, prije nego što ih stavite u vodu koja kuha, najprije provjerite upute za pranje (za slučaj da se ne smiju iskuhavati), donosi lifehacker.

POGLEDAJTE VIDEO:

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Pig Benis oOo 09.08.2021.

    Imam plasticne slamke vec valjda 5 godina iste. One debele, visekratne. Jedva ih skarama prerezes (neke sam skratio da pasu na male case). Sin ih svakodnevno nateze sa sokovima. Ubacis u perilicu sudja i izidju ko nove.

  • Rafo 09.08.2021.

    Ne postoje slamke od silicija, nego od silikona. Treba znati prevesti s engleskog. Silicij (silicon) je element, silikon (silikone) je materijal (polimer).

  • Kokokokzatl 09.08.2021.

    Neka budala zeli uzeti pare na slamkama jer su kao njihove bio?

Komentiraj...
Vidi sve komentare