To je to što me zanima!

Metabolizam se mijenja dok starimo, evo kako se prilagoditi

Od hormonalnih promjena do gubitka mišićne mase, metabolizam s godinama usporava rad te je stoga nužno uvesti neke promjene u svakodnevicu
Vidi originalni članak

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju, a ključan je za upravljanje težinom i nivo fizičke energije. Međutim, kako starimo, naš metabolizam prirodno usporava, što može dovesti do povećanja tjelesne težine i smanjenja energije. Razumijevanje kako se metabolizam mijenja s vremenom i kako ga održati funkcionalnim ključno je za očuvanje zdravlja.

Provjerite, dakle, kako se i na koje načine metabolizam mijenja s godinama.

Gubitak mišića

Već u tridesetima dolazi do postupnog gubitka mišićne mase, što rezultira sporijom bazalnom metaboličkom stopom. Mišići su metabolički aktivniji od masti, što znači da veća mišićna masa pomaže u sagorijevanju više kalorija, čak i u stanju mirovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hormonalne promjene

S godinama dolazi do hormonalnih promjena, posebice do smanjenja estrogena i testosterona, što utječe na način na koji tijelo pohranjuje masnoće i koristi energiju. Ove promjene su izraženije tijekom i nakon menopauze kod žena, te andropauze kod muškaraca.

Smanjena aktivnost

Kako starimo, skloni smo smanjenju fizičke aktivnosti, bilo zbog promjene načina života, radnih obveza ili fizičkih ograničenja. Sjedilački način života dodatno smanjuje potrošnju kalorija, što pridonosi debljanju i usporavanju metabolizma.

ISPROBAJTE RECEPT Napravite Mjesečevo mlijeko - odlično je za san i opuštanje

Promjene u staničnoj funkciji: Starenje također utječe na način na koji stanice obrađuju energiju. Mitohondriji, energetske stanice tijela, postaju manje učinkoviti s godinama, što otežava pretvorbu hranjivih tvari u energiju.

Kako potaknuti metabolizam

Iako je usporavanje metabolizma prirodno, postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da ga potaknete i održite zdravu tjelesnu težinu kako starite.

Izgradnja i održavanje mišića

Trening snage jedan je od najučinkovitijih načina za suzbijanje gubitka mišićne mase s godinama. Uključivanje vježbi otpora, poput dizanja utega, vježbi s vlastitom težinom ili upotrebe elastičnih traka, pomaže u očuvanju mišića i održavanju aktivnog metabolizma.

Budite aktivni

Redovita tjelesna aktivnost, uključujući aerobne vježbe poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla, ključna je za održavanje učinkovito funkcionirajućeg metabolizma. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno.

Unosite dovoljno proteina

Proteini pomažu u održavanju mišićne mase i podržavaju metaboličku funkciju. Unos dovoljne količine proteina u svaki obrok ne samo da pomaže u oporavku mišića, već i povećava termički učinak hrane (kalorije koje tijelo troši na probavu). Uključite izvore nemasnih proteina poput piletine, ribe, graha i mahunarki u svoju prehranu.

Redovito se hidrirajte

Održavanje hidratacije ključno je za optimalan rad metabolizma. Voda je potrebna za mnoge metaboličke procese, a dehidracija može usporiti sposobnost tijela da sagorijeva kalorije. Pijenje hladne vode može pružiti lagani metabolički poticaj jer tijelo koristi energiju kako bi je zagrijalo na tjelesnu temperaturu.

DOBRO JE ZNATI Alzheimerova bolest ranog početka: Neki dobiju dijagnozu već u 30-ima, a ovo su uzroci

Ne preskačite obroke

Preskakanje obroka ili ekstremne dijete mogu usporiti metabolizam jer tijelo štedi energiju kada osjeti manjak hrane. Umjesto toga, jedite uravnotežene obroke s dobrim mastima, proteinima i složenim ugljikohidratima kako biste osigurali gorivo za vaše tijelo.

Osigurajte dovoljno sna

Loša kvaliteta sna i nedostatak odmora mogu negativno utjecati na hormone koji reguliraju glad i metabolizam. Ciljajte na 7-9 sati sna svake noći kako biste podržali zdravu metaboličku funkciju.

Uključite hranu koja ubrzava metabolizam

Određena hrana prirodno može poboljšati vaš metabolizam, poput zelenog čaja, začinjene hrane i namirnica bogatih vlaknima. Ove namirnice mogu povećati sagorijevanje kalorija i podržati zdravlje probavnog sustava.

Upravljajte stresom

Kronični stres može uzrokovati debljanje i usporavanje metabolizma povećanjem razine kortizola, hormona koji potiče skladištenje masti. Tehnike upravljanja stresom, poput meditacije, dubokog disanja ili joge, mogu pomoći u smanjenju razine kortizola i njegovog utjecaja na metabolizam.

Kako starenje neizbježno utječe na metabolizam, usvajanje zdravih životnih navika može ublažiti njegov pad. Redovita tjelovježba, pravilna prehrana i održavanje aktivnog načina života mogu pomoći u očuvanju zdravog metabolizma, održavanju tjelesne težine i poboljšanju razine energije u kasnijim godinama.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • H E L L Raiser 11.10.2024.

    Jesti više 🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare