Šape su jedan od onih kolača koji, što duže stoje, postaju sve bolji. Možete ih pripremiti već sad i čuvati u limenoj ili plastičnoj kutiji. Neće se pokvariti
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 3 šalice brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
- 1 šalica šećera
- 2 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica svinjske masti
- 1 jaje
- 1-2 žlice meda
- vanilija
- šećer u prahu
Priprema:
Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za mjerenje količina, kao npr. šalicu za bijelu kavu. Mljevene orahe izmiješamo s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravimo udubljenje i stavimo jaje, med, razmekšanu mast i vanili šećer pa umijesimo tijesto i ostavimo da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu.
Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažemo svinjskom masti, pospemo brašnom i punimo tijesto, ali ne do vrha, pa lagano pritisnemo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pečemo na temperaturi od 220 °C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadimo ih vruće iz kalupa i uvaljamo u šećer u prahu.
Recept je preuzet iz Hrvatske regionalne kuharice, autora Božice Mirić i Drage Vukušića, Mozaik knjiga.