To je to što me zanima!

Međunarodni dan burgera: Svi ga vole - naučite ga pripremiti

Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, osnovica svakog dobrog burgera savršen je komad mesa
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

Svake se godine 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču. Porijeklo neodoljive delicije koju svi obožavamo nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s
ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.

POGLEDAJTE KAKO PRAVILNO JESTI HAMBURGER:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dok su nekad hamburgere uglavnom jeli radnici industrijskih tvornica, danas je postao prava gurmanska poslastica i omiljeni zalogaj za sve ljubitelje dobre hrane. Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima. Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog burgera savršen komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse. Zato vam u suradnji s Darkom Kontinom donosimo omiljeni recept gastro-znalca za hamburger.

'D BURGER' (by Darko Kontin)

Sastojci: brioche hamburger pecivo, burger pljeskavica, burger umak, ketchup, senf, list salate kristal, 2 šnite cheddar sira, 1/2 rajčice, kiseli krastavac, 1/3 ljubičasta luka, 4 šnite buđole 

Priprema: Na suhoj grill tavi na naglo zapecite buđolu. Buđolu odložite na papirnati ubrus kako bi postala hrskava. Na grill tavi ispecite i pljeskavicu. Pecivo za hamburger prerežite na pola. Donju polovicu burger peciva premažite s ketchupom i malo senfa. Preko umaka stavite list oprane zelene kristal salate na koju stavite pečenu juneću pljeskavicu. Na još vruću pljeskavicu stavite šnite cheddar sira kako bi se lagano krenuo topiti. Preko sira rasporedite na tanke šnite narezanu svježu rajčicu, kisele krastavce i tanko rezani ljubičasti luk. Na kraju dodajte čips od buđole. Gornju polovicu hamburger peciva cijelu obilno premažite burger umakom. Hamburger učvrstite dužom čačkalicom. Dobar tek!

IDEALNA FORMULA Savršeni hamburger ima devet slojeva i visok je 7 centimetara

Činjenice o burgeru:

1. Neki tvrde da je ime hamburger evoluiralo iz grada Hamburga u Njemačkoj. Također, prvi hamburger napravljen je od kruha, a ne od peciva. Prvi burger je napravio Louis Lassen koji je 1900. godine svojim radnicima posluživao sendviče od govedine, što je dovelo do današnjeg hamburgera.

2. U Seymouru, u američkoj državi Wisconsin, postoji Hamburger Hall of Fame, odnosno muzej hamburgera.

3. Najveći svjetski burger stvoren je u Las Vegasu, a zvao se Quadruple Bypass Burger. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najkaloričniji hamburger u povijesti.

4. Burgeri se najviše jedu u Americi, a stručnjaci kažu da ih Amerikanci potamane oko 13 milijardi godišnje. Za usporedbu, to bi bilo kao da njima 32 puta opašete Zemlju oko ekvatora.

5. Kralj rock'n'rolla, Elvis Presley bio veliki obožavatelj hamburgera. On je tijekom svojih turneja obilazio što je više mogao fast food restorana s hamburgerima, jer im jednostavno im nije mogao odoljeti.

LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC Hamburger za čistu desetku: Crispy pecivo, senf i slanina

Tajne burger majstora:

  • Hrskavo izvana, sočno iznutra - meso treba biti medium rare
  • Chef Jordan preporučuje meso iz domaćeg uzgoja koje treba začiniti tijekom pečenja
  • Kuhar začinjava pljeskavicu tijekom pečenja. Koristi samo sol i papar
  • Sir se mora topiti u ustima, a ne po odjeći i tanjuru. Pecite ga na mesu da se sastojci spoje do savršenstva
  • Tajna je u trakicama. Povrće treba rezati na što manje komade - u suprotnom će kliziti
  • Dobra stara čačkalica: Izvadite je tek kad dođete do sredine burgera
  • Palac i mali prst držite na dnu peciva, a ostale prste na vrhu. dobro stisnite, zagrizite i uživajte

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo je novi trend: Minijaturne žitarice u obliku krafni, pizze...

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 28.05.2020.

    Bas sam pojeo svoja dva burgera.Malo cajne i malo sira i malo kecapa ili tartara i uzivaj.Ali ovi iz pecenjare su najbolji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare