Sastojci:
- 1,20 kg pile
- ružmarin
- dl vina porto ili nekog drugog crnog vina
- 3 češnja češnjaka
- grančica kadulje
- žličica senfa
- sok 1/2 limuna
- 2 dl povrtnog temeljca
- 1/2 dl maslinovog ulja
- žličica mediteranskih začina
- sol
- papar
- šalica riže
- žlica pinjola
Priprema:
Pile izvana i iznutra natrljajte mješavinom meditranskih začina, soli i papra. U unutrašnjost stavite ružmarin, češnjak i kadulju. Povežite kuhinjskim koncem pile, kako bi sačuvao oblik tijekom pečenja. Pomiješajte vino, maslinovo ulje, senf i limunov sok.
Pile stavite u lim premazan uljem, premažite dijelom marinade i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko sat vremena. Tijekom pečenja podlijevajte ga ostatkom marinade i juhom od povrća. Skuhajte rižu. Pinjole kratko prepecite i pospite po riži. Pečeno pile izvadite na ugrijan tanjur, a umakom od pečenja zalijte rižu.
Savjet:
U unutrašnjost pileta možete staviti i kriške mandarine ili naranče kako bi meso bilo sočnije. Kao zdrava zamjena za običnu rižu poslužit će i divlja, a odličan prilog je i salata od vrhnja, majoneze, blanširanog i narezanog celera te jabuke narezane na ploške. Salatu ukrasite orasima i poslužite uz glavno jelo.