Hobotnicu prije kuhanja treba zamrznuti, a prije samog kuhanja ju je potrebno istući batom i odmah narezati na komadiće. Donosimo recept za fini brudet kojim ćete oduševiti goste
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 1,5 kg hobotnice
- 3 glavice luka
- vezica peršina
- 3 češnja češnjaka
- 3 velike rajčice ili 1 konzerva pelata
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 3 dl crnog vina
- 2 lovorova lista
- 10 ukiseljenih lučica
Priprema:
- Hobotnicu očistite, natucite je te, prema želji, skuhajte unaprijed, ali možete je i odmah narezati na komadiće i pripremati.
- Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte i stavite ih pržiti u veliku posudu na lagano zagrijano ulje.
- Kad luk postane staklast, dodajte hobotnicu i pirjate je miješajući nekoliko minuta.
- Dodajte rajčice očišćene od sjemenki i narezane na kockice ili konzervu pelata.
- Prelijte vodom da se prekrije sadržaj u loncu, dodajte vino, lovor te lagano posolite i popaprite.
- Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok hobotnica omekša. Na kraju dodajte lučice.
- Gotov brudet poslužite topao uz kuhanu tjesteninu ili palentu, prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom i pokapajte finim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.