Med se odlično slaže s tjesteninom, ali i s mesnim jelima te morskim plodovima, tvrdi chef Josip Janjić iz konobe 2. peron.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Med i meso se vole, isto kao i med te domaća tjestenina s orasima. Med se može koristiti u nebrojeno slatkih i slanih recepata, a u kombinaciji s kozicama također pruža neodoljiv zalogaj - tvrdi chef.
Naglašava da je sve stvar osobnog ukusa, ali i doziranja meda kao slatkog motiva slanom jelu. Jedan od savjeta za pripremu delicija s medom uključuje i to da se koristi med blažeg okusa, poput bagremova ili onoga od lipe, a i livadski med ulazi u tu kombinaciju.
'Šećer' na kraju
- Med se uvijek dodaje na kraju pripreme jela, jer tad ne gubi svoja ljekovita svojstva, a hrana je ukusnija. Također je važno ne stavljati previše meda u slana jela, kako ne bi bila preslatka. Tek žlica–dvije dovoljne su za potpuni užitak za nepce. Osim toga, ako kuhate, primjerice, svježe ocijeđeni sok od naranče i jabuka te dodate u to malo meda, to postaje baza za brojna jela i sve je brže gotovo - rekao je chef povodom 3. dana mednih delicija, gastronomske ponude jela s pčelinjim proizvodima u ugostiteljskim objektima na području turističke zajednice središnje Istre.
Manifestacija traje sve do kraja ovoga mjeseca, a brojni ugostitelji nude razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone.
Sezonska blaga
Osam konoba i agroturizama sudjeluje ove godine s brojnim kreativnim jelima na bazi meda, a među njima je i konoba 2. peron, smještena u Cerovlju kraj Pazina. Cerovlje svoj razvoj najviše duguje gradnji željezničke pruge, pa vlasnici kažu da je upravo od tuda i naziv 2. peron, sigurne stanice za nezaboravni gastronomski užitak.
- Naša kuhinja je prilagođena godišnjim dobima, a unutrašnjost Istre prepuna je domaćih namirnica - vrganja, šparoga, tartufa, domaćeg pršuta, sira, skute, maslinova ulja, a tu je upravo i domaći med iz Cerovlja - rekli su nam vlasnici tog obiteljskog restorana, Armando i Mariela Lušetić.
Pačja prsa u umaku od istarskog muškata, meda i naranče
SASTOJCI: 200 g pačjih prsa, 100 g krumpira, 50 g tikvica, 50 g meda, 0,5 dl muškata
SASTOJCI: Pačja prsa pecite u tavi tri minute sa svake strane. Izvadite sa strane i narežite na ploške. Za prilog skuhajte krumpir i tikvice, usitnite štapnim mikserom i zapecite 4-5 minuta u pećnici na 250 stupnjeva. Napravite umak od soka naranče, meda i muškata, reducirajte ga i njime prelijte pečena pačja prsa.
S NJIMA TREBA OPREZNO: Ovi horoskopski znakovi su najviše frustrirani, bolje im se nemojte zamjeriti