To je to što me zanima!

Maže se na cijelo tijelo i drži 30 minuta: Dobro je protiv reume

Peloid odnosno blato omiljeno je i u wellness tretmanima jer ima pomlađujući učinak i pomaže u uklanjanju celulita, no treba pripaziti - ima moćan utjecaj pa nemojte pretjerivati
Vidi originalni članak

Ljekovito blato se u plitkim zaljevima nalazi uzduž naše lijepe obale. Nastalo je kao posljedica posebnih prirodnih uvjeta i taloženja stijena te je od davnina poznato po svojem blagotvornom učinku na zdravlje ljudi. Taj peloid obiluje mineralima i organskim spojevima te se već tisućljećima taloži u mirnim, plitkim uvalama. Koristili su ga i Rimljani. Najpoznatija su mazališta blatom Kraljičina plaža u Ninu, zatim plaža Meline između Čižića i Solina na otoku Krku, kao i uvala Blace kraj Trpnja na Pelješcu. Pronaći ćete ga i kraj Karina, Pirovca, na Pagu, Dugom otoku, Pašmanu...

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjaci savjetuju da izbjegavate, ako sami mažete blato po tijelu, mazanje unutarnjih pregiba laktova i koljena te kožu oko srca, bubrega i štitnjače. Pustite da se blato suši oko 30 minuta, a zatim ga isperite u moru. Koža će biti sjajna, a blato će pospješiti metabolizam i cirkulaciju krvi. Posebno se preporučuje u slučaju ozljeda mišićno-koštanog sustava, no učinkovito pomaže i kod ginekoloških, uroloških i kožnih oboljenja. Smanjujući bol i napetost, a ujedno jačajući imunološki sustav i djelujući protuupalno. Peloid je omiljen i u wellness tretmanima jer ima pomlađujući učinak i pomaže uklanjanju celulita, no treba pripaziti - ima moćan utjecaj pa s njim ne treba pretjerivati. Blato ne bi smjeli koristiti oboljeli od raka i oni s visokim krvnim tlakom, srčani bolesnici i ljudi s proširenim venama.

Na petnaestak minuta vožnje od Malinske, prema sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, u Čižićima i Klimnu, također se nalazi plitka muljevita obala nastala tisućljetnim taloženjem i usitnjavanjem čestica stijena koje su se do obale slijevale okolnim potokom.

U Ninu se nalazi najveće nalazište ljekovitog blata u Hrvatskoj. Više od pola stoljeća tamo se blato koristi sustavno, u takozvanoj ljetnoj klinici na otvorenom Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Opće bolnice Zadar. Pacijenti tamo dolaze s uputnicom ili u vlastitom aranžmanu.

pomoć kod kožnih bolesti i reumatizma Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić Gradu: Naše 'crno zlato' liječi ljude iz cijelog svijeta

Peloidna terapija traje od 10 do 20 dana, a ujutro započinje tjelovježbom. Potom se peloid nanosi na tijelo. Pacijenti se sunčaju na pješčanoj plaži oko 30 minuta, dok im se blato ne osuši na tijelu, te slijedi ispiranje blata u toplome moru. Da bi terapija bila učinkovitija, sve se još jednom ponavlja. Osim u Ninu, pod liječničkim nadzorom se tzv. morski mulj primjenjuje i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Kalos u Veloj Luci na Korčuli. 

Blato i u toplicama 

Peloidi tisućljećima nastaju i na termalnim izvorima, pa je termomineralno blato glavni sastojak raznih terapija i tretmana u Varaždinskim, Krapinskim i Stubičkim Toplicama, Termama Tuhelj, Daruvarskim toplicama i Lječilištu Topusko. U Istarskim Toplicama se pak blato vadi iz rijeke Mirne, a potom se miješa s termomineralnom vodom koja ondje izvire.

FOTOGALERIJA - KUPANJE U DRAVI Na osječkoj Copacabani legice i lege uživaju kao da su na moru

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Gigson 13.08.2024.

    PA da blato od Kanalizacije

  • Tona Kolar 13.08.2024.

    super mi je to plato. 😊

  • lula3x 13.08.2024.

    Dok je ovaca bit ce i vune E moj narode jesi glup do bola

Komentiraj...
Vidi sve komentare