To je to što me zanima!

Maštovita jela iz cijelog svijeta uz koja nećete znati da postite

POSNO, A FINO Ovu korizmu iskoristite kako biste unijeli kreativnost u kuhinju. Donosimo vam 24 jednostavna i raznolika recepta s kojima ćete obogatiti jelovnik i isprobati nešto sasvim novo
Vidi originalni članak

1. Francuska riblja juha 'bouillabaisse'

Vrijeme pripreme: 60 min

Sastojci: 750 g - 1 kg miješane ribe i mekušaca (oslića, cipla, skuša, kozica, lignji i dagnji), 2 luka, 2 stabljike celera, mrkva, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 400 g pelata, lovorov list, ¼ žličice korijandra, peršin, žličica ribane limunove korice, žlica limunovog soka, 3-5 dl vode, prstohvat šafrana ili mljevene kurkume, sol, papar, sjeckano začinsko bilje

Priprema: Očistite ribe, uklonite svu kožu i kosti, pa ih narežite na komade. Kozicama uklonite glave, lignje narežite na kolutove i oribajte dagnje. U velikoj posudi na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju.

Umiješajte narezane rajčice, lovorov list, korijandar, peršin, sol, papar, limunovu koricu i sok. Na povrće u posudi složite sve komade riba i mekušce. Ulijte u drugu posudu vodu, dodajte šafran, pa pustite neka zakuha.

Ulijte vodu u posudu s ribama. Pustite neka ponovno zakuha i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok ribe omekšaju. Izvadite lovorov list i peršin, juhu ulijte u zdjelice, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.

2. Pečena škarpina s maslinama

Vrijeme pripreme: 50 minuta 

Sastojci: dl suhog bijelog vina, 5 fileta škarpine s kožom, 3 češnja češnjaka, ½ dl maslinovog ulja, limun, sjeckana majčina dušica, 8 maslina, krupna morska sol

Priprema: U manjoj posudi skuhajte vino s ploškama očišćenog češnjaka, dok alkohol na pola ne ispari. Dodajte majčinu dušicu, maslinovo ulje, ploške limuna i masline, te sve još jednom prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, posložite filete ribe, posolite i prelijte pripremljenim umakom. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta.

Posložite pečenu ribu na tanjure, prelijte je umakom, te poslužite kuhani krumpir i brokulu za prilog.

3. Poširani fileti bakalara s pestom genovese

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 800 g fileta bakalara ili druge bijele ribe, 2 dl maslinovog ulja, 2 i ½ dl bijelog vina, listić bosiljka, stabljika celera, limunov sok, 2 češnja češnjaka, grančica peršina, sol, papar, 300 g zelenih listova blitve, 100 g cherry rajčica, umak: 20 listića bosiljka, 2 češnja češnjaka, žlica pinjola ili badema, dl maslinovog ulja, 3 žlice ribanog parmezana, sol, papar

Priprema: Pripremite pesto tako da sve sastojke dobro usitnite električnom miješalicom. Očistite i filetirajte ribu. Kuhajte je u temeljcu u koji ste stavili vino, ploške limuna, celer, češnjak, bosiljak, češnjak, sol i peršin.

U drugoj posudi u zavreloj vodi kratko blanširajte listove blitve dok ne povenu. Ocijedite i raspodijelite je po tanjurima. Posložite polovice rajčica i ocijeđene kuhane filete s ploškama kuhanog limuna. Poslužite prelivene umakom pesto Genovese.

4. Aromatični smotuljci srdela

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 450 g srdela, jaje, sol, papar, brašno, 2 češnja češnjaka, 100 g blitve, malo mljevenih badema ili pinjola, maslinovo ulje, limunov sok, bosiljak, grančice ružmarin

Priprema: Kratko prokuhajte očišćene listove blitve u zavreloj vodi. Ocijedite i sitno nasjeckajte. Dodajte protisnuti češnjak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje i malo limunovog soka. Operite i posušite srdele. Očistite ih skidajući glavu i rep. Razrežite ih i odstranite kralježnicu, a zatim izravnajte kao da su mesni fileti.

Umočite pripremljene filete u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvadite iz jaja, ocijedite i uvaljajte u brašno. Na grill tavi prepecite inćune s obje strane.

Izvadite ih rešetkastom lopaticom i stavite na papir za upijanje masnoće. Na svaki filet stavite žličicu pripremljenog nadjeva, zamotajte i učvrstite čačkalicom, pa pored nje ubodite grančicu ružmarina.

5. Marinirani oslić iz pećnice na mediteranski način (ili španjolski)

Vrijeme pripreme: 50 minuta + mariniranje

Sastojci: 4 veća fileta oslića, 10 manjih krumpira, 3 žlice maslinovog ulja, 3 češnja češnjaka, 8 cherry rajčica, crvena ljuta papričica, crne masline, dl vode, sol, papar, marinada: 2 češnja češnjaka, žličica soli, žličica mljevenog kumina, limunov sok, ½ žličice crvenog vinskog octa, žličica mljevene paprike, žlica maslinovog ulja

Priprema: Za marinadu u mužaru ili električnoj sjeckalici zgnječite češnjak sa solju, dodajte kumin, limunov sok, ocat, mljevenu papriku i maslinovo ulje.

Filete izrežite na veće komade i natrljajte trećinom mješavine. Ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta.

Ogulite krumpir, izrežite na ploške i kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta.

U tavi na 2 žlice maslinovog ulja prepržite češnjak, dodajte prepolovljene rajčice i miješajte 2 minuta. Zatim dodaje ploške ljute papričice i ostatak marinade. Ostavite neka ponovno zakuha i maknite s vatre.

U keramičku posudu za pečenje rasporedite krumpire, pa na njih posložite mariniranu ribu. Dodajte papar, sjeckane masline i zalijte pripremljenim umakom. Ulijte vode, preostalu žlicu maslinovog ulja i pirjajte u zagrijanoj pećnici na 200°, oko 20 minuta.

6. Bruschette s pjenicom od oslića (ili bakalara)

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci: 600 g fileta oslića, 1 i ½ dl maslinovog ulja, limunov sok, manja vezica peršinovog lista, 2-3 češnja češnjaka, sol, papar, ploške prepečenog kruha

Priprema: U zavrelu slanu vodu stavite kuhati riblje filete. Kad omekšaju, ocijedite i ohladite.

Ohlađenu ribu stavite u električnu sjeckalicu, dodaje ploške češnjaka, manji dio peršinovog list, limunov sok , sol i papar. Miješajte na manjoj brzini uz dolijevanje maslinovog ulja. Dobivenu pjenicu ohladite, poslužite uz prepečenac i ukrasite listićima peršina.

7. Lazanje s patlidžanima i inćunima

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:  200 g lazanja, 2 limenke inćuna u maslinovom ulju, 2 patlidžana, 250 g rajčica, 1 i ½ crveni luk, 200 g sira Tilzit, 100 g mozzarelle, 2 žlice maslinovog ulja, listovi bosiljka, sol, papar, 4-5 mini rajčica, bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, 5 dl mlijeka, 50 g parmezana, sol, papar, muškatni oraščić

Priprema: Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i ostavite neko vrijeme dok ne ispuste tekućinu. Ocijedite ih i prepržite u grill tavi na malo ulja sa sjeckanim lukom. Narežite rajčice na kolutiće i pomiješajte ribani sir s patlidžanima.

Pripremite bešamel umak; svijetlo prepržite na otopljenom maslacu brašno, zalijte s mlijekom i miješajte dok ne dobijete gusti glatki umak. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem, te umiješajte ribani parmezan.

U posudu za pečenje posložite prvi red lazanja i prelijte dijelom bešamela, mješavinom patlidžana i sira, dodajte kolutiće rajčica, ocijeđene inćune, bosiljak i završite novim redom lazanja.

Ponovite nekoliko redova dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju lazanju premažite bešamelom i posložite nekoliko ploška patlidžana, inćuna i cherry rajčica.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, izvadite i dodajte izmrvljenu mozzarellu, te vratite u pećnicu dok se ne rastopi.

8.  Filet bijele ribe s porilukom

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci: 600 g fileta bijele ribe, 4 žlice limunovog soka, 2 dl maslinovog ulja, 300 g poriluka, manji koromač, 5 dl ribljeg temeljca, sol, papar, žlica sušenog mediteranskog bilja, cherry rajčice

Priprema: Filete bijele ribe pokapajte limunovim sokom, pospite mješavinom začina i kratko ispecite na maslinovom ulju. Stavite na toplo. U posudi na maslinovom ulju pirjajte ploške poriluka i kocke komorača.

Zalijevajte temeljcem, pa kad je povrće omekšalo, začinite ga solju i paprom. Prebacite na tanjur, te posložite filete pečene ribe. Poslužite s rajčicama.

9. Umak bolonjez od leće

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Sastojci: žlica biljnog ulja, protisnuti češnjak, ½ crvenog luka, 30 g sitno sjeckanog poriluka, 30 g stabljike celera, 30 g zelene paprike, 30 g tikvica, 30 g mrkve, 80 g šampinjona, 4 žlice crnog vina, prstohvat majčine dušice i ružmarina, 400 g sjeckanih rajčica sa sokom, 4 žlice kuhane leće, sol, papar, žličica limunovog soka, žličica šećera, sjeckani bosiljak

Priprema:  Na ulju uz neprestano miješanje pirjajte protisnuti češnjak oko pola minute, pa dodajte sve sitno sjeckano povrće osim gljiva. Kuhajte oko 12 minuta dok ne omekša i ispari sva tekućina.

Dodajte sitno sjeckane gljive, pojačajte vatru, dolijte vino i kuhajte dvije minute. Ulijte sok od rajčica i kuhajte dok tekućina na pola ne ispari.

Umiješajte kuhanu leću i sitno sjeckanu papriku, sjeckane rajčice i kuhajte još 5 minuta, dok se umak ne zgusne. Maknite posudu s vatre, umiješajte limunov sok, šećer i bosiljak. Umak poslužite sa svježe skuhanim špagetima i ukrasite listićem bosiljka.

10. Mađarski lecho

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci: 500 g rajčica, 400 g zelenih i žutih paprika babura, veži luk, žličica mljevene crvene slatke paprike, 1 i ½ žlica masti, sol, mljeveni svježi papar

Priprema:  Očistite i nasjeckajte luk. Očišćenu papriku od peteljki i koštica narežite na rezance. Rajčice narežite na manje ploške. Na zagrijanoj masti popržite nasjeckani luk, dodajte narezanu papriku i rajčice, pospite sve mljevenom paprikom, te začinite solju i paprom.

Pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Lecho možete poslužiti kao prilog uz kuhani slani krumpir, pirjanu rižu, kuhanu tjesteninu, te uz prženu kobasicu ili slaninu. Možete ga upotrijebiti i kao začin nekom jelu, gulašu, paprikašu ili grahu.

11. Tart od cherry rajčica

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci: 250 g brašna, 100 g maslaca, 1⁄2 žličice praška za pecivo, jaje, žumanjak, 4 žlice hladne vode,, 250 g mini rajčica, luk, češanj češnjaka, 6 slanih inćuna u ulju, ružmarin, bosiljak, origano, sol, papar, maslinovo ulje

Priprema: Brašno stavite na dasku, pomiješajte s praškom za pecivo i u sredinu utisnite udubinu. Dodajte jaje, žumanjak i sol. Po rubu uokolo poslažite komadiće maslaca. Dodajte vodu i umijesite glatko tijesto, počevši od vanjskog ruba prema sredini. Tijesto omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. 

Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Pirjajte na malo ulja dok ne omekša. Zatim mu dodajte češnjak nasjeckan sa svježim listićima ružmarina i bosiljka. Posolite, popaprite, dodajte sjeckane inćune, sušeni origano i 1⁄2 dcl vode.

Kad uzavre poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka se ohladi. Operite rajčice i razrežite ih na pola. Razvaljajte tijesto i oblikujte ga malo većeg od promjera kalupa za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 200˛° C. Prebacite tijesto u kalup, a višak neka bude preko rubova. Tijesto po dnu ispikajte vilicom. Rasporedite pirjani luk, a na njega polovice rajčica.

Prebacite višak tijesta u tart i utisnite ga lagano prstima. Pecite oko 25 minuta, a prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka.

12. Paprikaš od patlidžana i rajčica

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 500 g patlidžana, 300 g crvene paprike, 500 g zrelih rajčica, 2 češnja češnjaka, dl maslinovog ulja, 3 luka, sol, šareni papar u zrnu, ribani ovčji sir, majčina dušica, ½ dl bijelog vina, 2 dl povrtnog temeljca

Priprema: Rajčicu potopite u zavrelu vodu, ostavite nekoliko minuta, pa izvadite i ogulite koricu. Narežite je na kockice. Patlidžane ogulite, narežite na kocke, posolite i ostavite u zdjeli dok ne ispuste tekućinu.

Očistite luk i iskosajte ga, a očišćeni češnjak sitno nasjeckajte. Paprike očistite od sjemenki i peteljke, pa narežite na kolutiće, koje prerežite na pola. Na maslinovom ulju pirjajte luk. Kada napola omekša, dodajte papriku.

Kratko zajedno pirjajte, umiješajte izrezanu i oguljenu rajčicu, komade patlidžana i sjeckani češnjak. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje povrtnog temeljca.

Kuhajte dok ne omekša, a pred kraj dodajte malo suhog bijelog vina, sol, mljeveni papar i majčinu dušicu. Poslužite uz kuhanu rižu.

13. Domaći tart s feta sirom i rajčicama

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci: 300 g smrznutog lisnatog tijesta, 250 g mini rajčica, luk, češanj češnjaka, 2 slana inćuna u ulju, žlica paste od zelenih maslina, ružmarin, bosiljak, origano, sol, papar, maslinovo ulje, dl kiselog vrhnja,  2 žumanjka, 150 g feta sira, peršin

Priprema: Lisnato tijesto ostavite neka se odmrzava na sobnoj temperaturi. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Pirjajte na malo ulja dok ne omekša. Zatim mu dodajte češnjak nasjeckan sa svježim listićima ružmarina i bosiljka. Posolite, popaprite, dodajte origano, te zalijte s malo vode. Kad zavrije poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka seohladi. Rajčice prerežite na pola. Razvaljajte dio tijesta i oblikujte ga u promjer lima za pečenje. Drugi razvaljani dio narežite na trake. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Prebacite tijesto na ohlađeni lim. Po dnu ga ispikajte vilicom. Premažite ga pastom od maslina i usitnjenim inćunima. Na tijesto zatim rasporedite pirjani luk.

U posudi izmiješajte vrhnje i žumanjak, te dodajte sir. Izlijte smjesu po nadjevu. Posložite rajčice. Pospite sve izmrvljenim sirom i pospite sjeckanim peršinovim listom. Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.

Prebacite po dužini križno dvije trake tijesta, pa preko njih po širini nekoliko manjih. Premažite ih drugim žumanjkom i pecite oko 25 minuta.

14. Španjolska tortilja od krumpira

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci: 2 luka srebrenca, 6 jaja, 500 g čvrstog krumpira, maslinovo ulje, sol, papar, 3 žlice mlijeka, peršin, crvena paprika

Priprema: Na maslinovom ulju prepržite sitno sjeckani luk i papriku s malo soli. Ocijedite ih iz ulja, a ulje ostavite sa strane. U drugoj tavi ili fritezi, zagrijte duboko ulju, te popržite oguljene krumpire koje ste narezali na tanke ploške. Pecite ih polako, da ostanu mekani, ne previše hrskavi i tamni. Ocijedite ih kroz cjediljku od masnoće.

Umutite u većoj posudi pjenasto jaja s malo mlijeka. Dodaje im luk, papriku i krumpire, te promiješajte. Posolite, popaprite i začinite sjeckanim peršinom. Preostalo ulje od luka jako zagrijte i istresite smjesu u duboku tavu. Na skroz laganoj temperaturi pecite dok donja strana ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Na tavu prislonite tanjur slične veličine i rukama pomoću kuhinjskih krpa prebacite tortilju na tanjur. Povećajte temperaturu i u tavu dodajte još malo ulja. Kad se dobro zagrije, pustite da omlet sklizne s tanjura u tavu. Rubove ugurajte unutra. Pržite još 3 minute, dok obje strane ne budu zlatno-smeđe boje.

Izvadite omlet iz tave, malo ga ohladite i režite u rombove ili na kocke. Ovakva tortilja od jaja i krumpira u španjolskim tapas barovima neizostavan je dio tapasa. Kad okrećete omlet na tanjur budite pažljivi jer će nepečena strana biti poprilično tekuća. Okretanjem se postiže poseban oblik tortilje.

15. Mađarska juha od krumpira

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci: 300 g krumpira, 2 mrkve, 2 žumanjka, 8 dl mlijeka, dl punomasnog domaćeg vrhnja, peršinov list, 2 žlice maslaca, sol, papar, ½ svježe crvene paprike, prstohvat mljevenog kima i muškatnog oraščića

Priprema: Oguljeni krumpir narežite na kocke, stavite u posudu, prelijte vodom i dodajte par žlica mlijeka. Kuhajte dok krumpir skroz ne omekša. Ocijedite ga i pasirajte.

Posebno na žlici maslaca pirjajte sjeckanu mrkvu, papriku i peršinovo lišće. Dodajte protisnuti krumpir, zalijte mlijekom, vrhnjem, posolite, začinite kimom i muškatnim oraščićem, te ostavite neka juha zakipi.

U posudi za posluživanje juhe, pjenasto umutite žumanjke sa žlicom maslaca, preko toga prelijte kuhanu juhu i lagano promiješajte. Ukrasite s nekoliko listova peršina.

16. Vegetarijanska pita s feta sirom i krumpirom

Vrijeme pripreme: 50 minuta + vrijeme dizanja tijesta

Sastojci: 400 g brašna, 20 g svježeg kvasca, 0,5 dcl maslinovog ulja, 2 dl mlake vode, sol,  nadjev:  luk, režanj češnjaka, žlica maslinovog ulja, žličica mljevene paprike, tikvica, patlidžan, 2 krumpira, 250 g feta sira, 2 paprike, 1∕2 šalice zelenih maslina, žlica sjeckanog peršina, žličica origana, žumanjak

Priprema: Izmrvite kvasac, pomiješajte ga s malo šećera i tople vode, pa ostavite na toplome.U prosijano brašno dodajte ulje, sol i kvas, ulijte toplu vodu i zamijesite tijesto.

Ostavite na toplome pokrivenog, dok mu se volumen ne udvostruči. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Ogulite patlidžan, tikvicu, i krumpire, te narežite na manje kocke. Očišćenu papriku narežite na komade podjednake veličine. Sjeckani luk popržite na zagrijanom ulju dok ne postane staklast, pa dodajte protisnuti češnjak. Umiješajte ostalo povrće i pirjajte dok malo ne omekša.

Maknite s vatre i dodajte masline bez koštica narezane na kolutiće, začinite sve solju i paprom. Ostavite neka se nadjev hladi, pa u ohlađeni umiješajte izmrvljenu fetu, origano i peršin.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Okrugli kalup za pečenje premažite uljem. Tijesto razvaljajte u oblik kalupa. Obložite njime kalup preko rubova. Posložite nadjev po tijestu, prebacite rubove preko pite i utisnite u nadjev. Premažite umućenim žumanjkom, te pecite oko 35 minuta.

17. Hrskavci od krumpira sa šparogama i lososom

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci: 600 g krumpira, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, dl mlijeka, 3 žlice brašna, prstohvat mljevenog pimenta, sol, papar, 200 g krem sira, žlica sjeckanog vlasca, 100 g dimljenog lososa, vezica divljih šparoga, žličica šećera, žlica maslaca

Priprema: Šparoge režite ili izlomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Stavite ih u kipuću vodu, u koju ste dodali malo soli, šećer i maslac, te kuhajte oko 10 minuta. Ocijedite i stavite sa strane. U krem sir pomiješajte usitnjeni vlasac, sol i papar.

Oguljeni krumpir naribajte i prelijte hladnim mlijekom. Dodajte razmućena jaja, brašno, sjeckani češnjak, piment, papar i sol, pa sve izmiješajte u povezanu smjesu.

U tavu na vruće ulje stavljajte po dvije žlice ove smjese i lagano pritisnite kako bi dobili oblik palačinke. Ispržite s jedne i druge strane dok ne porumene, te postanu hrskave. Izvadite šupljikavom žlicom na papirnati ubrus, kako bi upile višak masnoće.

Prebacite na tanjur za posluživanje i pomoću slastičarske vrećice sa većim otvorom, nadjenite krem sirom. Po dvije šparoge omotajte manjom ploškom lososa i utisnite u sir na hrskavcima.

18. Quinoa salata s feta sirom i patlidžanima

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci: šalica quinoe, 100 g listova mladog špinata, patlidžan, 80 g feta sira, žličica origana, žlica korijandera, sol, papar, 2 žlice jabučnog octa, 80 ml maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, prstohvat muškatnog oraščića

Priprema: Šalici quinoe dodajte 2 i 1⁄2 šalice vode, lagano kuhajte uz povremeno miješanje dok sva tekućina ne ispari, oko 15 minuta. Listove špinata blanširajte u zavreloj vodi dvije minute, ocijedite i iskosajte.

Patlidžan izrežite na manje kocke, posolite i ostavite dok ne ispuste tekućinu. Ocijeđene kocke prepržite na malo maslinovog ulja i kad omekšaju dodajte protisnuti češnjak.

Maknite nakon minutu s vatre i začinite muškatnim oraščićem, origanom, korijanderom i paprom. Dodajte quinoi, te umiješajte špinat, izmrvljeni i ocijeđeni feta sir.

U maloj zdjeli izmiješajte preostalo maslinovo ulje i ocat, te prelijte preko salate. Lagano potresite zdjelu da se sastojci dobro izmiješaju. Do posluživanja salatu možete staviti u hladnjak.

19. Gratinirane jeruzalemske artičoke (čičoke) sa šunkom i sirom

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci: 500 g čičoka, limun, 150 g dimljene šunke, 150 g dimljenog sira, grančice majčine dušice, zeleni blagi feferoni, prstohvat mljevenog čilija, 2 žličice soli, bijeli papar, 2 dl bešamel umaka, muškatni oraščić

Priprema: Čičoku kratko blanširajte u zavreloj vodi. Zatim je ogulite i stavite kuhati u novu vodu, u koju ste dodali sol i limun. Kuhajte oko 30 minuta dok ne omekša.

Pripremite lim i obložite papirom za pečenje, te premažite s malo ulja.

Pripremite bešamel umak od 20 g maslaca, brašna i 2 dl mlijeka. Začinite ga muškatnim oraščićem, bijelim paprom i solju. Bešamel umak izlijte na lim, posložite na njega ocijeđene čičoke.

Između njih umetnite zamotane komade dimljene šunke. Na vrh stavite ploške dimljenog sira, posložite feferone, majčinu dušicu i pospite mljevenim čilijem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 15 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.

20. Zapečena cvjetača s njokima

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 700 g cvjetače, 70 g maslaca, 100 g dimljene slanine, 50 g  brašna, 50 g maslaca, 5 dl mlijeka, 20 g parmezana, muškatni oraščić, 2 žlice kiselog vrhnja, sol, papar,  400 g smrznutih njoka, bučine sjemenke

Priprema: Očišćenu i opranu cvjetaču stavite kuhati u kipuću slanu vodu oko 5 minuta. Na zagrijanom maslacu prepržite brašno i zalijte s mlijekom. Miješajte dok ne dobijete glatki bešamel umak, te ga začinite vrhnjem, solju, paprom i muškatnim oraščićem.

U drugi lonac pristavite vodu za njoke, pa kad zavrije kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Zagrijte pećnicu na 200°C.

Na dno posude za pečenje stavite malo bešamela i posložite ocijeđenu cvjetaču, pospite je sjeckanom slaninom, zatim posložite kuhane njoke i prelijte opet umakom.

Pospite parmezanom i pecite oko 15 minuta. Zadnjih par minuta pečenja pospite jelo bučinim sjemenkama.

21. Slanutak sa špinatom na španjolski način

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci: 200 g suhog slanutka ili 400 g kuhanog slanutka iz limenke, 6 žlica maslinovog ulja, 500 g špinata, 75 g kruha bez kore, 3 češnja češnjaka, prstohvat mljevenog kumina, origano, mljevena čili papričica, žličica crvenog vinskog octa, prstohvat šafrana, mljevena paprika, sol, papar

Priprema: Suhi slanutak dan ranije namočite u vodi, pa ga sutradan ocijedite, isperite pod mlazom hladne vode i kuhajte u 2 l hladne vode dok ne omekša. Izlijte višak vode tako da slanutak bude prekriven vodom, pa začinite solju i paprom.

Na polovici maslinovog ulja dodaje očišćeno narezano lišće špinata, posolite i kad povene maknite s vatre. Na preostalom ulju popržite kocke kruha oko 5 minuta, dodajte protisnuti češnjak, origano i mljevenu čili papričicu.

Prebacite u multipraktik i zajedno s octom umiješajte u kremu. Dodajte je slanutku i ubacite šafran koji ste rastopili u 4 žlice kipuće vode. Miješajte dok se ne zagrije, začinite solju i paprom, ubacite špinat, po potrebi dolijte još vode, prokuhajte i pospite mljevenom paprikom.

22. Irski kremasti pire krumpir s keljom

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci: 500 g krumpira, 20 g maslaca, 250 g kelja, 2 mlada luka ili ljutike, dl mlijeka, sol, papar, komadići pečene slanine ili tanko rezanog svinjskog pečenja

Priprema: Oguljene kocke krumpira stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ocijedite ga i stavite sa strane. U istome lonce otopite maslac i prepržite kelj narezan na tanje trake. Pirjajte dok ne povenu i puste vodu.

Dodajte sjeckani luk ili ljutiku, promiješajte, ulijte mlijeko i dodajte krumpir. Smanjite vatru i pasiralicom ili vilicom usitnite krumpir i kelj.

Maknite s vatre, umiješajte trake pržene slanine ili svinjetine, posolite i u sredini napravite rupu, te dodajte još žlicu maslaca, kako bi krumpir bio kremastiji. Poslužite toplo.

U ovo tradicionalno irsko jelo, koje je neizostavno kod proslave zaštitnika Iraca, Sv. Patrika, kombinirati možete i slatki kupus, blitvu, raštiku ili kelj pupčar. Umjesto mlijeka, ukusno će biti i domaće kiselo vrhnje.

23. Rolice od kelja

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 500 g kelja, ocat, kim, 100 g smeđe leće, 200 g crvene leće, ½ crvenog luka, peršin, 2 žlice ulja, jaje, ploška kruha bez kore, malo mlijeka, sol, papar, 200 g slanine, 2 dl goveđeg temeljca, mrkva, 2 stapke celera, 10 g brašna, žličica crvene mljevene paprike, lovorov list, kiselo vrhnje

Priprema: Odvojite listove kelja i kratko kuhajte u zavreloj vodi, u koju ste dodali ocat i kim. Ocijedite i ohladite. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk. Pomiješajte ga s kuhanom lećom.

Kruh namočite u toplom mlijeku i pomiješajte. Dodajte jaje, sjeckani peršin, sol i papar. Na listove kelja posložite po žlicu, dvije nadjeva. Zamotajte i učvrstite svaku rolicu čvrstim koncem. Očistite mrkvu, celer i peršin, te nasjeckajte. Prepržite povrće na ulju, posložite pripremljene rolice, dodajte lovorov list i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dolijevajući temeljac ili vodu.

Pred kraj kuhanja pomiješajte brašno s vodom i crvenom mljevenom paprikom, te izlijte u zdjelu. Prije posluživanja skinite konac s rolica.

24. Pita od cvjetače

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, 2 žlice kiselog vrhnja, prstohvat mljevene crvene paprike, žličica soli, jaje, prstohvat praška za pecivo, nadjev: manja cvjetača, 250 g svježeg posnog sira, 50 g feta sira, jaje, ½ dl kiselog vrhnja, ¼ žličice češnjaka u prahu, ½ žličice sušenog peršinovog lišća, 2 žličice sezama, 2 žlice maslinovog ulja

Priprema: Od brašna pomiješanog s praškom za pecivo i ohlađenih listića maslaca izmiješajte mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, mljevenu papriku i sol te umijesite prhko tijesto. Omotajte ga i stavite u hladnjak. Očistite i kratko prokuhajte cvjetaču.

Ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode, te pomiješajte s posnim sirom, fetom, jajem i sezamom.

Kalup za pitu obložite papirom za pečenje. Tijesto tanko razvaljajte i prebacite u kalup. Izbodite dno vilicom, pa ravnomjerno posložite nadjev. Pokapajte maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 40 minuta.

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 20.02.2018.

    Bouillabaisse-riblja juha 😊,sve vrste ribe, povrće, salate, lijepo.Ali, ovdje ima i jela koja u sebi sadrže sastojke koji ne idu za korizmu? Svašta...

  • 20.02.2018.

    lagana i zdrava hrana

  • 20.02.2018.

    Ovo 13to je super, i ja tako-slicno pravim...cherry rajcice, koziji sir, spinat... ma svakakve kombinacije mobu biti. =)

Komentiraj...
Vidi sve komentare