To je to što me zanima!

'Masnoću od pečenja slanine ne bacam, odlična je za puno toga'

Pored svega što inače stavljate u sendvič ili grijani tost, dodajte i mast pržene slanine. Za tost ju je najbolje dodati na vanjski dio kruha kako bi prilikom grijanja ispao što hrskaviji
Vidi originalni članak

Masnoća od slanine koja je nastala nakon prženja ili pečenja, sastojak je koji ne morate nužno bacati, već koristiti umjesto maslaca ili ulja za pripremu omiljenih jela, savjet je Melisse Kravitz Hoeffner, autorice i food novinarke. Sve što trebate je odabrati posudu u koju ćete spremati masnoću, umjesto da je svaki put bacate. 

1. Za pečenje jaja

Umjesto ulja ili maslaca, dodajte malo masti od slanine. Isti trik možete napraviti za pripremu palačinki ili pohanog kruha. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Namastite posudu prije pečenja

Prije nego što jelo stavite u posudu za pečenje, namastite je masnoćom od slanine. To bi vašem omiljenom jelu moglo dati posve novi i zanimljiv okus, za razliku od onog na kojeg ste navikli. 

3. Namažite rešetku za roštilj

Svaki dobar roštilj započinje osnovnim korakom podmazivanja rešetki kako se hrana ne bi lijepila. Umjesto standardnog načina podmazivanja, uzmite preostalu mast slanine. Time će i meso s roštilja imati bolji okus. 

4. Za prženje krumpirića

Pomfrit mnogi prže na običnom ulju, no posebno dobar okus imaju krumpiri koji su prženi u masti slanine. Rastopite mast u tavi dok ne postane tekuća pa ubacite krumpiriće.

JESENSKA JELA Tri slasna recepta sa špekom u glavnoj ulozi - lizat ćete prste

5. Za kruh

Pored svega što inače stavljate u sendvič ili grijani tost, dodajte mast pržene slanine. Za tost ju je najbolje dodati na vanjski dio kruha kako bi prilikom grijanja ispao što hrskaviji.

6. Napravite domaći Vinaigrette

Preljev od ulja i octa možete koristiti kao dodatak kuhanom povrću ili salati, a još će biti bolji ako ga nadogradite. Zagrijte dvije žlice masnoće od slanine na tavi i dodajte prethodno isjeckani luk. Pržite na laganoj vatri pa ujednačeno dodajte ocat, maslinovo ulje i senf. Na kraju dodajte sol i papar, a čim se smjesa počne lijepiti za žlicu znači da je preljev gotov.

ČITAJ DEKLARACIJU Špek na našim policama: Čini se slastan, ali je često nejestiv

7. Za pileća prsa

Pileća prsa, meso je bez kostiju koje ako nije napravljeno u umaku može biti naporno i bezokusno za jelo. Nadogradite ih tako da ih propržite u masnoći od slanine. Pržite je po pet minuta sa svake strane. Ne okrećite je više puta jer ćete teže dobiti hrskavu koricu, napisala je Melissa za Real Simple. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zlatan.balkanac@gmail.com 01.03.2020.

    Čuj to otkrili toplu vodu...

  • BOSILJEVO 01.03.2020.

    Ne bacajte, dobra je za začepljenje krvnih žila oko srca!

  • sasa66 29.02.2020.

    Još malo i otkrit ce nam kako koristit i za šta koristit daljinski od TV-a

Komentiraj...
Vidi sve komentare