To je to što me zanima!

Maslinovo će ulje obogatiti sva slana jela, ali i kolače

Da bi oplemenili aromu i miris maslinova ulja, pomiješajte ga sa svježim začinskim biljem poput ružmarina i lovora, dodajte mu češnjak ili orahe
Vidi originalni članak

Kamenjar, tišina i osama osnovni su preduvjeti dobrog maslinovog ulja, kažu dalmatinski maslinari. Feničani su ga nazivali “tekućim zlatom”, a stari Grci i Rimljani koristili u zdravstvene svrhe, za masaže i u kozmetici. “Pravo” maslinovo ulje, ono s postotkom kiselosti manjim od 0,8 posto, svakako je ekstra djevičansko. Dobiveno prvim “hladnim prešanjem” maslina, najbogatije je aromatičnim i biološki vrijednim tvarima.
Iako se na sličan način dobiva i djevičansko, razlikuju se po aromi i boji jer je ekstra djevičansko tamnozelene boje. Rafinirano, pak, nastaje miješanjem ekstra djevičanskog i rafiniranog te se smatra “najslabijim”. Da bi oplemenili aromu i miris maslinova ulja, pomiješajte ga sa svježim začinskim biljem poput ružmarina i lovora, dodajte mu češnjak ili orahe. Iako se najčešće koristi u pripremi slanih jela, njime možete začiniti i biskvit, ali i domaći kukuruzni kruh.

>>>Za domaće aromatično maslinovo ulje pomiješajte 1 dl maslinova ulja, 1 svežanj lovora, ružmarina i bosiljka, 5 oraha i 2 bobice borovnice. Držite na hladnom 2-3 tjedna kako bi sastojci “pustili” aromu



KOLAČ OD MASLINOVA ULJA
Sastojci: 3 jaja, 10 dag smeđeg šećera, 2 dl jogurta, 2 dl maslinova ulja, šalica kukuruznog brašna i šalica glatkog, šalica mljevenih oraha, 1 kruška, 1 jabuka, 1 prašak za pecivo
Priprema: Umutite žumanjke s polovicom šećera, dodajte jogurt, ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, orahe, ribanu jabuku i krušku. Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka s drugom polovicom šećera, izlijte u lim premazan maslacem i posut mljevenim orasima. Pecite na 180C dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite, izrežite na kocke i prelijte medom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare