Idem i dućan kupiti što treba i brinem da kuhinja bude čista, kaže Martina Šimat (22) iz Splita koja je nedavno postala pomoćna kuharica u projektu Kuhinja znanja
Važnost inkluzije i pružanja prilika osobama s invaliditetom da pokažu svoje talente i vještine u različitim područjima vrlo često je samo slovo na papiru. No, jedan od primjera uspješne integracije i podrške mladim osobama s posebnim potrebama dolazi iz Kuharske Akademije udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u Splitu.
POGLEDAJTE VIDEO: Prva hrana u svijetu napravljena od plastike
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Video: 24sata/REUTERS
Prije godinu i pol dana, grupa mladih osoba s invaliditetom iz splitskog Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" odlučila se upustiti u kulinarski svijet i stigla u ŠKMER istražiti svoje afinitete u kuhinji pod mentorstvom profesionalnih kuhara. Među njima se istaknula 22-godišnja Martina Šimat, koja je svojom predanošću i motivacijom osvojila srca u akademiji gdje su među brojnim renomiranim predavačima i istaknuti domaći chefovi poput Željka Nevena Bremeca, Hrvoja Zirojevića i Steve Karapandže.
Martina, korisnica organiziranog stanovanja za osobe s posebnim potrebama u Splitu, redovito je krenula učiti se poslovima svoj put u kuhinji te je nedavno osposobljena za poziciju pomoćnog kuhara kroz posebno prilagođen program ŠKMER-ova EU projekta Kuhinje znanja, te je dobila i priliku za zaposlenje u udruzi.
Foto: Škmer
- Ona ista djevojka koja je sramežljivo došla na prvu radionicu, danas je dio našeg tima koji pomaže u edukacijama i poslovima u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER Akademije. Bila je strpljiva i napravila sve da se ostvari na tržištu rada. I svaki dan uči…i radi, a i prenosi naučeno drugima. Obožava izazove i cijeni kad je se uvažava i uključuje u nove aktivnosti, a posebno obožava raditi kolače i to tradicionalne dalmatinske - – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.
SUPER TRIK
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
Martina je završila osnovnoškolsko obrazovanje za učenike s teškoćama u razvoju do 21. godine života pri Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači Split. Nakon završenog školovanja, započela je život u organiziranom stanovanju gdje je iskazala motivaciju za uključivanje na tržište rada.
Foto: Škmer
- U Splitsko-dalmatinskoj županiji, osobe s intelektualnim teškoćama vode se pod kategorijom teško zapošljivih osoba, stoga se Martinina želja o zapošljavanju činila kao dug i težak put. Naime, poznato je da se osobe s intelektualnim teškoćama zapošljavaju samo u zaštitnim radionicama. Iz dosadašnjeg iskustva od osoba iz organiziranog stanovanja pri Centru, a koje su se zaposlile u privatnim poduzećima, uvidjeli smo pozitivne efekte na osobu koja se zaposlila, kao što su stvaranja radnih obaveza, preuzimanje odgovornosti, te socijalizacija u društvu. Isto tako kroz povratni feedback od poslodavca imamo informacije da su dobili kvalitetne, predane i odgovorne zaposlenike koji također pridonose i poboljšanju radne atmosfere i zbližavanju kolektiva – kazala je Snježana Čotić, ravnateljica Centra Juraj Bonači.
SUPER SAVJETI
Evo kako se kuha bijela riža: Nije isto radite li je u pećnici, na štednjaku ili u mikrovalnoj
Kroz osposobljavanje za radno mjesto pomoćnog kuhara u Udrugu ŠKMER Martina je dobila mogućnost učenja adekvatnog rukovanja kuharskim priborom, pripremnih radnji za spremanje obroka, upoznavanja s različitim receptima i procesom izrade jela.
Foto: Škmer
- Kroz dosadašnju suradnju s Udrugom možemo sa sigurnošću reći da se radi o jako profesionalnom timu koji odgovorno pristupa svakoj osobi, suradniku. Prepoznali smo da promiču empatičnost i razumijevanje što stvara ugodnu, toplu i opuštenu atmosferu koja uvelike pridonosi radnoj produktivnosti i inovativnosti - dodala je Čotić.
Foto: Škmer
ŠKMER Akademija je razvila poseban edukativni program za osobe s invaliditetom, prilagođen potrebama hotela i restorana koji su zainteresirani za njihovo zapošljavanje. Kod planiranja programa analiziralo se trenutne trendove, stanje na tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu, te nastojalo predvidjeti buduće potrebe i mogućnosti.
Foto: Škmer
- Živim u stambenoj zajednici s korisnicima iz Centra i našom asistenticom Karmelom. Drago mi je da sam u ŠKMER-u počela raditi. Imam super kolege, posao i dobivam plaću. Naučila sam skoro sve u kuhinji, sve mi dobro ide. Što nisam znala, pitala sam kolege. Sad najviše pomažem oko dječjih radionica i našoj glavnoj slastičarki Ivani Bradarić. Najviše volim raditi kolače s Ivanom. Obožavam praviti fritule i pomagati oko pripremi torti kada radimo radionice za djecu. Idem i dućan kupiti što treba, brinem da kuhinja bude čista i suđe stavljam u mašinu. Vrijedna sam i marljiva, a očekujem da ću ovdje ostati…to su svi tražili, a to su i dobili – rekla nam je Martina.