Dolazi vrijeme kad su tržnice i trgovine preplavljene tikvicama, pa je uvijek zgodno otkriti neki novi recept, da se ne ponavljamo, jer tikvice na isti način lako mogu i dosaditi. Slavna Martha Stewart upravo je objavila jedan vrlo jedinstveni recept, za desert u kojem koristi ovo ljetno povrće.
POGLEDAJTE VIDEO: Bučice mogu biti i ukras
Riječ je o kuglofu od tikvica koji je čista fantazija, kaže ona, jer je puno lakši i vlažniji od klasičnog kruha koji mnogi rade. Osim toga, ima iznenađujuće složen okus zbog niza začina koji se dodaju, od cimeta, anisa i kardamoma u tijestu te premazu i glazuri. Također, možete dodati dosta tikvica, ne samo u tijesto, već i u u preljevu od kandiranih traka tikvica.
Oni koji su isprobali recept kažu da je vrlo ukusan već i s pola količine tikvica i šećera, a nije presladak.
Kuglof od tikvica Marthe Stewart
Sastojci:
- 1,5 štapić nesoljenog maslaca
- 2,5 šalice univerzalnog brašna
- 2,5 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice sjemenki anisa
- 1/8 žličice mljevenog kardamoma (neobavezno)
- krupna sol
- 2 srednje tikvice
- 3 velika jaja
Za glazuru od naranče:
- 1,5 šalica šećera
- 1/2 žličice naribane korice naranče, plus 1 žlica svježeg soka od naranče
- kandirane trakice tikvice, po želji
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje kuglofa premažite s malo maslaca, te lagano pospite brašnom, pa istresite višak brašna.
Pomiješajte preostalo brašno, prašak za pecivo, začine i 1 žličicu soli. Tikvice naribajte na velike rupice, pa im ocijedite višak vode istiskivanjem, ili tapkanjem papirnatim kuhinjskim ručnikom.
Pomiješajte jaja i šećer, pa umiješajte rastopljeni maslac, tikvice, koru naranče i sok. Umiješajte brašno u smjesu. Prebacite tijesto u lim za pečenje.
Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista, otprilike 1 sat. Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, pa nožem odvojite krajeve torte i okrenite ju na tanjur. Ostavite da se hladi najmanje 30 minuta.
Preko kuglofa ravnomjerno rasporedite nekoliko kriški naranče i ukrasite kandiranim tikvicama prije posluživanja.