No da bi "roštilj dijeta" bila uspješna, potrebno se pridržavati propisanog jelovnika, a ni sam način pripreme mesa nije zanemariv.
Hrana se na roštilju priprema na vatri načinjenoj od suhog drveća, granja i ugljena. Jednom kad se napravi optimalan žar koji daje visoku konstantnu temperaturu, meso se podjednako peče s obje strane. Valja paziti i da ne zagori.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Ako neki dijelovi mesa ipak zagore, obavezno ih odstranite prije jela. Prilikom pečenja često kapne dio masnoće na vatru, prilikom čega se stvaraju toksični spojevi za organizam. Električni roštilji omogućuju da se ove pojave izbjegnu - objašnjava mr. sc. Irena Švenda, mag. nutricionizma. Najizazovniji element kod "jela s roštilja" predstavljaju velike količine mesa, uz eventualni dodatak salata i najčešće bijeli kruh.
Popečci od žitarica
Meso je namirnica bogata proteinima, zasićenim masnoćama i kalorijama te zahtijeva dugotrajnu razgradnju u želucu i crijevima. Prama ayurvedskoj medicini, zagrijava tijelo i u suprotnosti je s ljetom, koje zbog topline koju "isijava" traži da se organizam rashlađuje. Uz meso koje većina obožava, na roštilju možete napraviti vrlo ukusno pečeno povrće, ali i popečke od žitarica.
- Tikvice, patlidžani, rajčice na ražnjićima i paprike, prethodno marinirani u začinskom bilju, za roštiljoljupce su prava delicija. Konzumacija pečenog povrća s roštilja uz dodatak različitih zelenih salata može predstavljati okosnicu ljetne dijete uz roštilj. U takvoj dijeti treba izbjegavati kruh te, kad god je moguće, crveno meso zamijeniti mesom peradi - zaključuje nutricionistica Švenda.
Kakvoću mesa poboljšavaju marinade, pa odaberete li ponekad crveno meso, isprobajte, primjerice, azijsku teriyaki marinadu od sojina umaka, šećera, narančina soka, luka, đumbira i ljute papričice.
Primjer 1:
Doručak
Mješavina sa zobenim pahuljicama
• 4 žlice zobenih pahuljica
• Žlica mljevenih lanenih sjemenki
• Žlica mljevenih badema
• Žlica brusnica
• Prstohvat mljevenoga kardamoma
• Mlijeko s 0,9% posto m.m.
Sastojke prelijte vrućim mlijekom i po potrebi zasladite stevijom.
Međuobrok
Kupine - 1 mjerica
Ručak
Šareni ražnjići - 2 komada
Za 1 ražnjić:
• 2 komadića mesa od pilećih prsa
• 2 komadića žute paprike
• 2 komadića tikvica
• 2 mini rajčice
Ražnjiće i povrće prethodno marinirajte s mljevenim ružmarinom, paprom i soli.
Salata s kus kusom
• 1/4 šalice namočenoga kus kusa • Šalica zelene salate • Žličica maslinova ulja • Malo soli i jabučnog octa
Međuobrok
Dinja - 1 kriška
Večera
Juha od brokule - 1 tanjur
Ražnjići - 3 komada
Primjer 2:
Doručak
Salata s prosom
• 1/3 šalica kuhanog prosa
• Šalica zelene salate
• Naribana mrkva
• Žličica maslinova ulja
• Žličica bundevinih sjemenki (preprženih na suhoj tavi)
• Sojin umak ili sol
• Malo papra
• Malo limunova soka ili jabučnog octa
Međuobrok
Maline - 1 mjerica
Ručak
Ćevapi od purećeg mesa - 3 komada
Salata od kuhanoga krumpira
• Kuhani krumpir srednje veličine • Šalica matovilca • Žličica bundevina ulja • Malo soli i jabučnog octa.
Međuobrok
Lubenica - 1/2 kriške
Večera
Juha od špinata - 1 tanjur
Ćevapi - 4 komada
Što piti uz roštilj?
Ljeto često opisujemo s dvije riječi: sunce i godišnji, ali ne bismo pogriješili da dodamo još jednu riječ - roštilj. Ovaj način pripreme najjednostavnije je rješenje za bogat, a vrlo često i obilan obrok. Kako ne biste imali osjećaj težine nakon jela s roštilja, tu je mineralna voda. Njen mineralni sastav potiče normalnu razgradnju hrane i prirodno olakšava probavu. Dodatno, mineralna tijekom ljetnih vrućina nadoknađuje izgubljenu tekućinu osiguravajući minerale uz 0 kcal, a zbog osvježavajućih mjehurića tako dobro pristaje uz svaki obrok.
Povrće koje ima visok udio vode u sebi nije dobro za obradu na roštilju
Izrežite okruglo povrće poput luka ili patlidžana na tanje ploške da dobijete što veću površinu za grilanje. Grilanje nekih vrsta povrća trajat će samo nekoliko minuta, a za druge vrste, poput krumpira, dulje. Sve povrće možete nabosti i na ražnjiće. Povrće koje treba izbjegavati za roštilj su krastavci, celer i zeleno lisnato povrće zbog visokog postotka vode.
Majčina dušica, origano i kadulja za bolji okus
Meso neka malo odstoji na sobnoj temperaturi prije stavljanja na grill kako bi se temperatura izjednačila te kako bi se ravnomjernije ispeklo. Čisto (ne miješano) meso i povrće obradite svježim začinima (majčina dušica, origano, peršin, korijander, komorač, lavanda, kadulja, ružmarin ili po želji) za snažniji okus.
Marinada štiti od bakterija i bez soli je najbolja
Brojna istraživanja pokazuju kako razne marinade, ovisno o sastavu, mogu spriječiti razvoj listerije, salmonele i E. coli.
Za mariniranje koristite stakleno ili plastično posuđe, a izbjegavajte aluminijsko, kao i aluminijsku foliju zbog moguće reakcije s kiselinama iz marinade. Nemojte dodavati sol u marinadu ako će meso u njoj ležati više od tri sata jer će negativno djelovati na teksturu mesa. U tom slučaju posolite meso tek prije pečenja. Ako želite ponovno upotrijebiti odbačenu marinadu, obavezno je prije toga dobro prokuhajte.