Znanost protiv starenja postigla je značajna dostignuća u posljednjih 10 godina.
U novoj kliničkoj pilot studiji objavljenoj u časopisu, istraživači hranjivih sastojaka sa Sveučilišta u Kaliforniji utvrdili su da plod manga može dramatično smanjiti fizičke markere povezane sa starenjem ako se jede u dovoljnim količinama.
POGLEDAJTE VIDEO (anti-age prehrana):
- Mango je bogat β-karotenom i drugim karotenoidima, kao i s nekoliko fenolnih kiselina koje mogu pružiti oksidacijsku obranu i zaštitu kože. Ciljevi ove studije su istražiti učinke uzimanja manga na razvoj bora na licu i eritema - napisali su autori u novom izvješću.
Istraživači su 16 tjedana proučavali unos 85 g ili 250 g manga kod zdravih žena u postmenopauzi s tipovima kože II ili III po Fitzpatricku. Fotografije lica snimljene su u 0, 8 i 16 tjednu, a bore na bočnim kutevima oka i eritem na obrazima kvantificirani su. Vrijednosti karotenoida kože izmjerene su refleksivnom spektroskopijom.
- Sustav koji smo koristili za analizu bora omogućio nam je ne samo vizualizaciju bora, već i kvantificiranje i mjerenje bora - objasnio je Robert Hackman, profesor na Odjelu za prehranu.
Metode studije otkrile su da se kod žena koje su jele pola šalice mladog manga, četiri puta tjedno, bore smanjile za 23% već za dva mjeseca.
Čudno je to što je konzumiranje više manga od gore navedene vrijednosti imalo negativne učinke na bore na koži.
Unos 85 g manga povezan je s uspješnim ishodima, dok je unos od 250 g pokazao suprotan učinak. To je uglavnom bilo povezano s visokim udjelom šećera u plodu, piše The Ladders.