To je to što me zanima!

Mama otkrila trik kako čisti WC od kamenca: 'Stavim malo ovog praha i ujutro samo isperem'

Koristim limunsku kiselinu koja odlično uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje. Prije spavanja, kad više nitko ne ide na WC, u školjku ubacim 50 grama limunske kiseline, otkrila je Australka
Vidi originalni članak

Ne volim čistiti WC školjku kao ni većina ljudi. Ali, obzirom da imam djecu, moram brinuti o čistoći kupaonice, posebno zahoda. Umjesto napornog ribanja i trošenja novca na skupe proizvode pune kemikalija koji su mi znali nadražiti oči, otkrila sam jeftin, a nevjerojatno lagan način čišćenja, napisala je mama Lauren iz Australije na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sad koristim limunsku kiselinu koja odlično uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje. Prije spavanja, kad više nitko ne ide na WC, u školjku ubacim 50 grama limunske kiseline, posebno pazeći da posipam po kamencu i mrljama. Spustim poklopac i ostavim tako cijelu noć. Ujutro samo pustim vodu i sve naslage se s lakoćom isperu - pojasnila je.

BOLJA ORGANIZACIJA Evo koliko često bi trebalo prati zahod, pod, prozore, ručnike...

Posebno je napomenula da je bitno upozoriti sve ukućane da ne koriste zahod dok je limunska kiselina u njemu. 

- Zato ja to radim po noći dok svi spavaju. Nakon ovog tretmana, WC školja blista kao nova - dodala je.

Limunske kiseline ima u nekim sredstvima za čišćenje

Limunska kiselina, navedena u hrani kao E330, nije ona koja se prirodno nalazi u agrumima jer je proizvodnja takve previše skupa. E330 je jedan od najčešćih aditiva u hrani. Koristi se za pojačavanje kiselosti i okusa te očuvanje sastojaka. Upravo takvu limunsku kiselinu koristi Lauren za čišćenje zahoda.

Inače, limunsku kiselinu je prvi put iz soka limuna dobilo švedski kemičar Carl Wilhelm Scheele 1784. godine. Radilo se o spoju bez okusa i mirisa koji se proizvodio sve do ranih 1900. godina kada su istraživači otkrili kako ju je moguće proizvesti i iz crne plijesni (Aspergillus niger). Shvatili su da ta plijesan stvara limunsku kiselinu kada se hrani šećerom.

IMALE SU RJEŠENJE ZA SVE Kućanski trikovi koje je svaka domaćica znala 1937. godine, a itekako su korisni i danas

Od svih količina te kiseline korištenih u industriji, upravo na hranu i piće otpada 70 posto, dok se 20 posto upotrebljava u farmaceutskoj industriji i proizvodnji dijetetskih dodataka te 10 posto u sredstvima za čišćenje. Najveći proizvođač limunske kiseline (E330) je Kina.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • 05.06.2024.

    Kakva "mama" tako zapusti i ne čisti redovito?!!....😂

  • NajjaciKomentar 27.05.2024.

    Ta mama je prebolesna ako je dozvolila da joj slika bude kao na slici "prije" da bi ispala strasna i nedostizna na slici "poslije"

  • be yourself 26.05.2024.

    Kakve su to školjke?

Komentiraj...
Vidi sve komentare