Uzalud jedete zdrave namirnice ako ne pazite kako ih pripremate, jer o tome ovisi koliko hranjivih tvari će doći u vaš organizam, savjetuje poznata britanska nutricionistica
Vidi originalni članak
Čak i male promjene u pripremi hrane mogu značajno poboljšati kvalitetu naše prehrane, kaže Naomi Haynes, nutricionistica iz Velike Britanije. Otkriva trikove kako pripremati pojedine namirnica, a da se sačuvaju sve aktivne hranjive tvari koje sadrže. Ona tvrdi kako je, recimo, povrće najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer će se tako sačuvati više vitamina nego ako se kuha u vodi.
Ovo su njezini savjeti:
- Izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Bolji izbor su mikrovalna pećnica ili kuhanje na pari.
- Ispirite povrće pod mlazom vode, nemojte ga ostaviti da se namače jer se tako gubi više hranjivih sastojaka.
- Jedite povrće s nekom vrstom masnoće, primjerice s maslinovim uljem ili sirom. Masnoća pospješuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
- Pripremajte krumpir u kori - tako ćete sačuvati neke važne nutrijente. Na primjer, ako pripremate 300 g oguljenog krumpira, u njemu će ostati pet posto RDA (preporučena dnevna količina) željeza te 37 posto RDA vitamina C. Ukoliko istu količinu pripremate u kori, u njemu će ostati 18 posto RDA željeza i 48 posto RDA vitamIna C.
- Režite povrće na što je moguće veće komade jer će se tako izgubiti manje hranjivih tvari.
- Radite li sok od voća, svakako u njega vratite dio pulpe koja je ostala jer ona sasdrži vlakna korisna za naš organizam.
- Nakon kupovine salatu istrgajte na manje komade (ne rezati nožem) prije stavljanja u frižider, ali ne držite ju u njemu dulje od jednog dana - tako će početi stvarati fitonutrijente (snažne antioksidanse).
- Izbjegavajte kupovne dresinge za salatu jer sadrže razne vrste aditiva, radije napravite vlastiti od npr. maslinovog ulja i balsamico octa.
- Stavljate crni papar u hranu jer pomaže da tijelo iskoristi hranjive tvari.
- Ostavite češnjak da odstoji deset minuta nakon sjeckanja. Tako će se u njemu razviti alicin - sastojak koji je odličan za zdravlje. Osim toga, češnjak će stajanjem postati ukusniji.
- Hranu bogatu željezom uvijek jedite s onom koja je bogata C vitaminom jer će pomaže željezu da se bolje apsorbira u našem tijelu.
- Tjesteninu uvijek kuhajte "al dente" tako da ostane čvršća. Tad će imati niži glikemijski indeks, što znači da će biti zdravija jer neće toliko povećavati razinu šećera u krvi.
- Zamijenite bijeli šećer medom ili cimetom. Za usporedbu - 100 g šećera ima 387 kalorija, i nimalo kalija, kalcija i željeza. Ista količina meda sadrži 304 kaliorije, jedan posto RDA kalija, ništa kalcija i dva posto RDA željeza, a cimeta - 247 kalorija, 12 posto RDA kalija, 100 posto RDA kalcija i 46 posto RDA željeza.
- Smanjite količinu soli u hrani. Umjesto toga, okus upotpunite primjerice, đumbirom, čilijem, češnjakom, kurkumom, kimom..., piše Daily Mail.