Na stranici Goodful objavili su četiri recepta s cvjetačom iz pećnice.
POGLEDAJTE VIDEO: Uzgaja ljubičastu i zelenu cvjetaču
1. Buffalo zalogaji
Sastojci:
1 glavica cvjetače
1 čajna žličica maslinova ulja
1/2 šalice brašna
1 čajna žličica soli s češnjakom
1/2 šalice mlijeka
1 žlica ljutog umaka
Prerežite glavicu cvjetače po pola i odvojite komadiće veličine zalogaja. U zdjeli pomiješajte ostale sastojke i dodajte cvjetaču. Dobro promiješajte tako da svaki komadić cvjetače bude dobro prekriven. Na papir za pečenje prebacite cvjetaču i lagano nakapajte s malo maslinova ulja.
Stavite u pećnicu na 230 stupnjeva i pecite oko 20 minuta. Zatim izvadite cvjetaču, stavite je u zdjelu i prelijte s par žlica Buffalo umaka te dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
2. Roštilj zalogaji
Sastojci:
1 glavica cvjetače
1 žlica maslinova ulja
sol
papar
3/4 šalice umaka za roštilj
Kao i u gornjem receptu, odvojite cvjetiće cvjetače i stavite ih na papir za pečenje. Nakapajte ih maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Stavite u pećnicu na 230 stupnjeva oko 20 minuta. Potom ih izvadite i pomiješajte s umakom za roštilj, a zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Za dodatni okus na gotovu cvjetaču dodajte još malo umaka za roštilj.
3. Teriyaki zalogaji
Sastojci:
1 glavica cvjetače
maslinovo ulje
3/4 šalice soja umaka s manje soli
1/4 šalice smeđeg šećera
3 žlice meda
1 žlica sjemenki sezama
1 žlica sjeckanog mladog luka
Cvjetiće cvjetače rasporedite po papiru za pečenje, nakapajte maslinovim uljem i pecite 20 minuta. Za to vrijeme u manjoj tavi zagrijte sosa umak sa smeđim šećerom i medom te reducirajte dok ne postane viskozan. Izvadite cvjetaču iz pećnice i pomiješajte s umakom, a zatim je vratitie na još 10 minuta da se zapeče. Na kraju dodajte sjemenke sezama.
4. Zalogaji s češnjakom i parmezanom
Sastojci:
1 glavica cvjetače
2 jaja
2 žlice sjeckanog peršina
1 šalica mrvica
1/4 šalice parmezana
2 čajne ćličice soli s češnjakom
2 čajne žličice mješavine talijanskog začina
Cvjetaču natrgajte na cvjetiće. U zdjeli izmutite jaja, a u drugoj zdjeli pomiješajte ostale sastojke. Cvjetiće cvjetačer najprije umočite u jaja, a zatim u smjesu s parmezanom. Zatim cvjetaču stavljajte na papir za pečenje, nakapajte maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite na 230 stupnjeva između 20 i 30 minuta, dok ne postane hrskava i dobije lijepu boju. Začinite nasjeckanim peršinom.