To je to što me zanima!

Male tajne najsočnije tuke ili purice za najslasniji Božić

Punite li puricu nadjevom, vrijeme pečenja je dulje. Ako je dobila boju, a iznutra nije pečena, prekrijte je folijom koju maknite zadnjih deset minuta pečenja
Vidi originalni članak

Punjena purica

Sastojci: purica od 3 kg, 200 g kobasice, 100 g maslaca, 3 dl pjenušca, grančica ružmarina i kadulje, ulje, sol, papar

Priprema: Puricu iznutra posolite i popaprite pa stavite u nju oguljene kobasice, kadulju i ružmarin. 

Pomoću velike i tanke igle čvrstim koncem sašijte otvor kako nadjev ne bi iscurio. Batke i krila privucite k tijelu i svežite ih kako bi pečenka zadržala lijepi oblik. Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite nadjevenu puricu u zdjelu za pečenje, posolite i popaprite te je izvana poprskajte uljem, a po površini razdijelite listiće maslaca. Kad se purica malo zapeče, smanjite temperaturu na 170°C i pecite je približno dva sata. Zalijte je tijekom pečenja šampanjcem i polijevajte je često sokom što se skuplja na dnu posude. Prije nego što narežete meso, ostavite pečenku neka odstoji pola sata. Maknite konac i poslužite puricu s prilogom.

Purica s nadjevom od žemlji

Sastojci: purica, sol; Nadjev: 2 žemlje, 2 jaja, pureće iznutrice, luk, 30 g krušnih mrvica, mažuran, timijan, sol, dl ulja, 30 g maslaca, goveđa juha ili temeljac

Dremastime

Priprema: Puricu očistite i operite. Odstranite žile na batacima. Kožu na prsima oprezno odignite da ne pukne. Posolite puricu iznutra i izvana te pripremite nadjev. Nasjeckajte iznutrice. Žemlje nasjeckajte pa namočite u vodi. Ocijedite ih. Očistite i iskosajte luk. Dobro izmiješajte žemlje s jajima, mažuranom, timijanom, lukom, solju i krušnim mrvicama. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremljeni nadjev utisnite pod odignutu kožu na prsima. Spustite nadjevenu puricu u posudu za pečenje i zalijte vrućim uljem. Povremeno je prelijevajte sokom od pečenja. Ulijte vodu ili goveđu juhu prema potrebi. Kad je meso mekano, izvadite ga. Dodajte soku maslac i goveđu juhu. Prokuhajte ga i prelijte po mesu.

Pureći ražnjići s povrćem

Sastojci: ostaci purećeg pečenja, sok 1/2 limuna, žličica sjemenki koromača, žličica sjemenki korijandra, 2 češnja češnjaka, čili papričica, luk, tikvica, sol, papar, maslinovo ulje

Fotolia

Priprema: Ostatke pečenog mesa narežite na kockice. Opranu tikvicu narežite na komadiće, jednake veličine kao i luk. Pripremite marinadu od maslinova ulja, zgnječenog češnjaka, mljevenih čili papričica, soli, papra, sjemenki korijandra i koromača. Obložite marinadom komade mesa, luka i tikvica. Pokrijte i ostavite u hladnjaku neka se mariniraju dva-tri sata. Nabodite marinirane komade mesa komadima povrća na drvene štapiće za ražnjiće. Pecite na vrućem roštilju ili u grill-tavi uz okretanje dok povrće ne omekša, a meso dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite s kuhanom rižom.

Pureća rolada sa suhim voćem

Sastojci: 800 g purećih prsa, 50 g sušenih brusnica, 100 g suhih smokvi, 2 žlice ruma, crveni luk, 200 g slanine, ružmarin, 50 g maslaca, 3 dl pilećeg temeljca, šalica krušnih mrvica, jaje, sol, papar, žlica sjeckanih badema, maslac za premazivanje

Fotolia

Priprema: Pureća prsa istucite batom u veliki odrezak. Posolite ga i lagano popaprite. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite nadjev. Sušene smokve i brusnice sitno nasjeckajte pa ih zalijte s pola šalice vode u koju ste dodali rum. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Slaninu narežite na kockice. Zagrijte maslac i prepržite kratko luk te dodajte slaninu. Pirjajte oko pet minuta. Dodajte smokve, brusnice, ružmarin i sjeckane bademe. U zdjelu stavite krušne mrvice, pileći temeljac, jaje te smjesu od suhog voća i slanine. Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Na pureća prsa stavite nadjev i zamotajte ga. Prebacite roladu u lim za pečenje i premažite je otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta. Neka pečena odstoji 15 minuta pa je narežite na ploške.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • ellizabet 26.12.2014.

    Nema purice bez mlinaca!

  • Timmy2 24.12.2014.

    Puricu uvijek pečem pod folijom i na kraju zapečem,bude sočna i kožica hrskava,pa onda mlinci.Pa onda kristal salata.Dobar tek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare