Malo je namirnica koje su tako prisutne u svim svjetskim kuhinjama kao što su to jaja. I koliko god uživali u njima, ostaje cijeli niz jela koja još niste iskusili, a kojima caruje njihov pun okus. Kuhari će istaknuti da se kuharsko umijeće prepozna već pri razbijanju i mućenju jaja te njihovu kombiniranju s drugim namirnicama u omletima. Proljeće je idealno da im pridružite mlade šparoge koje ćete, prethodno popirjati na maslinovu ulju, a pripremljene posipati svježe naribanim parmezanom.
Možda ste primijetili da se u Velikoj Britaniji i još nekim zemljama na šanku u kafićima znaju posluživati ukiseljena jaja. Nije ih problem pripremiti, a uz malo mašte možete dobiti nevjerojatno privlačno jelo. Mnogo je recepata za ukiseljena jaja, ali su svima zajednički sol, ocat, voda i, dakako, jaja. Jednaku količinu octa i vode prokuhajte i dodajte im začine prema ukusu. Ako volite ljuto, dodajte chilli papričicu, a za orijentalniji “štih” dodajte nasjeckan đumbir ili limunsku travu.
Kad se ocat i jaja ohlade, prelijte time kuhana i očišćena jaja složena u staklenku. Tako ćete dobiti namirnicu koja će vam odlično nadopuniti različite salate i biti prilog, recimo, kuhanom mesu. Ako pak kuhana jaja umočite u tekućinu koja je ostala od cikle, dobit ćete ljubičasta jaja koja će sasvim sigurno izazvati čuđenje. Jaja možete i puniti različitim nadjevima: od mješavine tunjevine, žumanjaka i začina do povrtnih ili mediteranskih nadjeva obogaćenih kaparima i maslinama.
A ako su vam punjena jaja dosadna, možete ih ponovno sastaviti i pohati. Posebno je zanimljiv dodatak salatama pohani žumanjak koji se, kad ga zarežete, razlije po salati. Napravi se tako da silikonskoj ili plastičnoj posudici zamrznete samo žumanjak. Smrznuti žumanjak pohate krušnim mrvicama i jajem, te ga kratko ispržite u dubokoj masnoći i položite na omiljenu salatu. U posebnim se prigodama i kod nas najčešće priprema liker od jaja, a možete probati napraviti i punč. Za njega najprije dobro izmiješate žumanjke sa šećerom. Kad pobijele, doda im se mlijeko, vrhnje i viski. Posebno dobro izmiješajte bjelanjke i primiješajte ih oprezno gotovoj smjesi. Piće ulijte u čaše za posluživanje i svaku ukrasite s malo tučenog vrhnja.
Ne bacajte pisanice
Pisanice ostale od Uskrsa iskoristite za pripremu slane pite. Prhkim tijestom obložite kalup za slane pite. Na tijesto poslažite cijela kuhana jaja i prelijte ih propirjanim špinatom. Poklopite tanko razvaljanim tijestom i ispecite.
Proljetni šareni svitak
Sastojci: 6 jaja, 500 g špinata, 2 mrkve, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslaca, 4 kriške gaude, malo soli, vezica peršina, 2 dl vrhnja
Priprema: 1. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Jaja umutite i posolite. Plitak lim premažite maslacem ili obložite masnim papirom. Umućena jaja sipajte u lim tako da prekriju dno. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta. Izvadite ih čim počnu dobivati boju. Nakon minute, dviju oprezno odvojite jaja od podloge.
2. Mrkvu skuhajte i nasjeckajte na kockice. Špinat operite i kratko prokuhajte. Na maslacu pirjajte usitnjeni špinat. Kad ispari tekućina iz njega, dodajte nasjeckani češnjak, pa vrhnje. Posolite prema želji i pomiješajte s mrkvom.
3. Špinat tanko nanesite na pečenu podlogu od jaja. Uz rub rolade poslažite tanke ploške sira i zavijte svitak. Narežite i poslužite kao glavno vegetarijansko jelo, uz pire od krumpira ili celera, ili kao prilog uz mesno jelo, na primjer, uskrsnu šunku.
Liker od jaja
Sastojci: 6 žumanjaka, 500 g šećera u prahu, 500 ml mlijeka, 3 vanilin šećera, 250 ml konjaka, vinjaka ili rakije
Priprema: 1. Žumanjke stavite u veću posudu za miješanje. Dodajte im šećer u prahu i miješajte toliko dugo dok smjesa ne postane kremasta i pjenasta. Sada dodajte jajima vanilin šećer i dobro ga umiješajte. Da biste bili sigurni da su jaja zdrava, za pripremu tog pića koristite samo jaja iz provjerenog izvora.
2. Mlijeko prokuhajte, pa ga lagano ohladite da ne biste njime skuhali jaja. Postupno ga dodajte kroz cjedilo smjesi jaja i šećera. Neprestano miješajte da se ne bi stvorile grudice. Procijedite smjesu još jednom kroz sito. Kad se smjesa posve ohladi, primiješajte alkohol.
3. Ohlađeni liker možete još jednom procijediti i ulijte ga u bocu. Povremeno protresite bocu. Liker u staklenkama držite u hladnjaku i potrošite ga unutar tjedan do deset dana.
Škotske mesne okruglice
Sastojci: 11 jaja, 500 g mljevene junetine, glavica luka, 2 češnja češnjaka, jaje, vezica peršinova lista, 1/4 žličice slatke crvene mljevene paprike, 1 dl vode, krušne mrvice, sol, papar
Priprema: 1. Meso stavite u zdjelu. Dodajte mu sitno nasjeckan luk, češnjak, jedno cijelo jaje, nasjeckanu vezicu peršina, slatku crvenu papriku, sol, svježe mljeveni crni papar i malo mlake vode. Sve dobro izmiješajte da se svi sastojci prožmu. Skuhajte jaja tako da su im i žumanjci tvrdi i očistite ih.
2. Zagrabite dlanom kuglicu mesa, u sredinu te kuglice stavite jaje, pa ga jednolično obložite mesom sa svih strana. Oblikujte pravilnu lopticu. Napravite tako deset kuglica, koliko imate jaja. Svaku kuglicu uvaljajte u krušne mrvice.
3. Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju na laganoj vatri, stalno ih okrećite da se sa svih strana ravnomjerno ispeku. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru. Poslužite uz mladi špinat i pire od krumpira.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!