To je to što me zanima!

Majstor čokolade okrunjen za najboljeg slastičara na svijetu

Belgijski majstor čokolade Pierre Marcolini proglašen je za najboljeg slastičara na svijetu čime je učvršćena reputacija Belgije kao zemlje vrhunske čokolade
Vidi originalni članak

Odluku je donio žiri neovisnih novinara, a titulu dodjeljuje World Pastry Stars, organizacija sa sjedištem u Italiji koja okuplja slastičare iz zemalja s dugom tradicijom izrade slastica i čokolade kao što su Francuska i Švicarska.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Marcolini je poznat po minimalističkom stilu. Njegove čokoladne kreacije postale su luksuzni pokloni te se kutije čokolada prodaju po cijeni većoj od 100 eura jer u svom radu on uvijek nastoji udahnuti sofisticirani "štih".

Rođen u belgijskom gradu Charleroi, Marcolini je prvi posao utemeljio prije 25 godina, a danas taj 56-godišnjak ima svoje luksuzne butike diljem svijeta od Njemačke do Kine. 

PREDIVNE Mama ili kći? Zbog ogromne sličnosti nitko ne može razlučiti

Primajući nagradu rekao je da je to priznanje njegovu "ludom projektu kojim traži inovaciju, preobrazbu, promjenu, modernizaciju svijeta slastica i svijeta čokolade".

Izrazio je nadu da čokolada može pomoći u ovom "tmurnom razdoblju pandemije" i savjetovao ljudima "da u svome domu završe dan tako da posegnu za prutićem čokolade, kutijom pralina, kutijom čokoladica".

Belgija je ponosni proizvođač čokolade. Prije više od stoljeća, godine 1912. Jean Neuhaus izumio je "pralinu", čokoladnu ljusku punjenu kremom.

No danas se ta zemlja suočava sa snažnom konkurencijom iz inozemstva te se čokolade u "belgijskom stilu" ili po "belgijskom receptu" proizvode posvuda, od Malezije do Kanade. 

POMOĆ MALIŠANIMA Riječani osmislili logopedsku aplikaciju: Papigica Koko uči djecu kako pravilno reći 'R'

U Belgiji djeluje više od 200 tvrtki za proizvodnju čokolade i više od 2000 trgovina čokoladnim proizvodima. Postoje muzeji čokolade, poput Muzeja kakaa i čokolade u Bruxellesu, organizirani su turistički obilasci posvećeni čokoladi te radionice za izradu čokolade.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 30.10.2020.

    Bez premca najbolja čokolada mi je belgijska sa sto većim udiom kakaa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare