To je to što me zanima!

Maja i Lana su dale otkaz i sada proizvode svjetski džin: 'Čak 15 raznih začina se dodaje u njega'

Ni Lana ni Maja nisu nikad mislile da će jednog dana proizvoditi džin, pogotovo ne džin koji osvaja svjetska tržišta. Uz bazu bobica borovice dodaju još čak 14 sastojaka
Vidi originalni članak

Naš džin je pitak i sve više ljudi ga pije čistog, samo s kockom leda, ili dodaju koju kap limuna ili limete. Iako su u početku sumnjivi, ali kad probaju, oči im se rašire jer ne očekuju da će dobiti takav okus i u većini slučajeva se i zadrže na čistom džinu, kaže nam Maja Jakovac, koja je nakon 20 i nešto godina rada u uredu preko noći dala otkaz te sad s prijateljicom Lanom Klipom već tri godine vodi uspješnu destileriju u Zagrebu koja proizvodi The Artisan Gin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovaj džin je po klasifikaciji "London dry gin", a to znači da se nakon destilacije ne dodaju nikakvi ekstrakti, bojila i šećer ili zaslađivači.

ZA SVE LJUBITELJE DŽINA Napravite 'pijane' palačinke s džin tonikom i oduševite nepce

- Sve ono što se putem vakuumske hladne destilacije izvuče, to je to. Nakon toga nema nikakvog dodavanja, osim što se smanjuje postotak alkohola na 44 posto, što je dopušteno - objašnjava Lana.

Ni Lana ni Maja nisu nikad mislile da će jednog dana proizvoditi džin, pogotovo ne džin koji osvaja svjetska tržišta.

- Ja sam nakon otkaza upisala edukaciju koja nije imala nikakve veze s destilerijom. U međuvremenu je moj brat preuzeo destileriju i trebao je pomoć oko papira. Na kraju se on povukao, a ja i Lana preuzele smo sve. Da nam je to bio životni plan, nije, ali da je trenutno izazov, jest - iskrena je Maja.

Džin je izrazito aromatičan zbog sastojaka. Uz bazu bobica borovice dodaju još čak 14 sastojaka. Neki od njih su korica naranče i limuna, badem, korijen irisa, korijen sladića, korijen anđelike, cvijet lavande, cvijet bazge, cvijet hibiskusa, papar, pupoljci ruže...

- Najviše se osjeti, u početku, jačina i svježina korijandera i citrusa, a poslije mekoća badema - objašnjava Maja.

Majina i Lanina destilerija jedina je u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja džin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije.

JEDNOSTAVAN RECEPT Ljetni koktel: Iznenadite goste osvježavajućim bazga-džinom

- Riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na znatno nižim temperaturama od onih klasičnih, koje su obično na temperaturama višim od 90 stupnjeva - objašnjava Lana.

Ono čime još privlači pažnju je dizajn boce, za koji je zaslužan bivši vlasnik.

- Nastala je u jednom trenutku kad je bačen kamenčić u more i zapravo valovi koji su na dizajnu boce su valovi koji nastaju u tom trenutku na površini mora - otkriva Lana.

Ovaj je džin na vanjskom tržištu vrlo dobro prepoznat, ali sve više je cijenjen i kod nas.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mrTrobec 21.06.2023.

    To je zabavno,kada dvije prijateljice isprobavanju svoje gluposti na tuđoj koži i još pri tome nešto zarade

  • Samojednatakva 21.06.2023.

    oh woow ja ga imam kod sebe u restoranu u Berlinu. gosti su baš zadovoljni njime. sad mi je drago da ima i članak o njima, tj. tom džinu. Bravo

  • PraznaSlama_1 21.06.2023.

    Bravo cure!! Samo naprijed!

Komentiraj...
Vidi sve komentare