To je to što me zanima!

Mađarica po receptu naših baka

Riječ je o tradicionalnom receptu koji se u mojoj obitelji prenosi s generacije na generaciju. Želite li napraviti više mađarice, odnosno pripremati je u velikom protvanu, stavite duplu količinu sastojaka
Vidi originalni članak

Sastojci za manji protvan:

Za tijesto: 

  • 0,5 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 130 g masti ili 250 g margarina
  • 100 g šećera
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli

ZA PRSTE POLIZATI! Recept za ukusne i sočne pileće batke koje morate isprobati

Za kremu:

  • 100 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice vode
  • 0,5 litre mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 1 žlica kakaa

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 100 g margarina
  • malo ulja

Postupak:

TIJESTO: Pomiješajte suhe sastojke pa ostale i zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu iskrojite šest listova masnog papira po manjem protvanu na kojem će se kore peći. Na svaki brašnom posuti list papira stavite jedan dio tijesta pa ga prekrijte plastičnom folijom i razvaljajte tako da se jednolično razvuče po cijelom papiru.

Potom uklonite plastičnu foliju, tijesto zajedno s masnim papirom premjestite na preokrenuti protvan i pecite kratko na 180 stupnjeva, oko pet minuta. Kad je kora gotova, odložite je zajedno s masnim papirom na ravnu podlogu da se ohladi i tek tad uklonite papir. Kad su sve kore gotove i ohlađene, premazujte ih kremom.

KREMA: Šećer i voda se stave na štednjak da se šećer karamelizira pa se dodaje mlijeko i ostavi da prokuha. Potom se u to dodaje čokolada i prethodno razmućeno brašno i kakao u malo hladnog mlijeka. Važno je neprekidno miješati na laganoj vatri da se ne zalijepi. Nakon pet minuta je gotovo.

Kad se ohladi toliko da postane mlako, u smjesu se dodaje maslac, dobro se promiješa i podijeli na pet jednakih dijelova. Tako mlaka krema se stavlja na kore. Na kraju se na kolač stavi masni papir i nešto teško poput knjiga. Ostavi se tako do drugog dana.

LINZERI, KIFLICE... Tri tjedna prije Božića možete početi pripremati suhe kolače: Donosimo 15 super recepata!

GLAZURA: Otopite margarin i ulje, a kad provrije, uklonite s vatre i umiješajte kockice čokolade. Miješajte polako dok ne dobijete glatki smjesu i prelijte po kolaču.

Napomena: Ukoliko želite napraviti više mađarice, odnosno pripremati je na velikom protvanu, stavite duplu količinu svih sastojaka.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • nap 12.12.2021.

    Ovo je super kolac

  • 12.12.2021.

    Nije loš ovaj recept ali ja ne karameliziram probala jesam, ali nije niš posebno

  • 12.12.2021.

    Ipak ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare