Sastojci:
- 1,4 kg lososa
- 1 cikla
- 2 vezice svježeg kopra
- 3 žlice soli
- 4 1/2 žlice šećera
- 1/2 žlice meda
- žlica crnog papra
- 1/2 žlice zrnatog senfa
- 4 žlice šećera
- 4 žlice jabučnog octa
- krastavac
- 1/2 žlice soli
- ljutika
- 200 ml vrhnja ili milerama
- 1/2 limuna
- papar
- kockice poprženog kruha
- šaka klica potočarke
Priprema:
Ciklu ogulite i usitnite u blenderu u pire. Pomiješajte je s vezicom nasjeckana kopra, tri žlice morske soli, šećerom, medom, crnim paprom i senfom. Nanesite smjesu od cikle na plastičnu foliju, položite lososa kožom prema dolje te ga prekrijte i s druge strane slojem smjese s ciklom.
Zamotajte čvrsto lososa i pritisnite nečim teškim, tako neka odstoji u hladnjaku barem pet dana. Za krastavac miješajte četiri žlice šećera i jabučni ocat dok se šećer ne rastopi. Umiješajte sol, sitno nasjeckanu ljutiku i ploške krastavca. Pokrijte folijom i postavite na hladnom barem dva sata, najbolje preko noći.
Za umak od kopra pomiješajte nasjeckani kopar s vrhnjem, limunovim sokom i crnim paprom. Prekrijte folijom i neka odstoji nekoliko sati. Kad ga želite poslužiti, odmotajte losos i isperite ga hladnom vodom. Osušite i režite tanke ploške. Na svaki tanjur stavite šačicu popržena kruha, preko njih lososa te preko toga nekoliko žlica umaka od kopra i nekoliko kriški krastavaca. Ukrasite klicama i poslužite.