To je to što me zanima!

Loši susjedi: Krumpir i luk nikad ne čuvajte zajedno, evo zašto

Jabuke držite najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća, osim ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu, savjetuje John Adler
Vidi originalni članak

Ako znate koje vrste namirnica mogu biti skladištene zajedno, a koje ne smiju biti blizu jedna drugoj, tad ćete produljiti vijek trajanja vaše hrane. Općenito, nemojte skladištiti voće ili povrće osjetljivo na etilen s voćem ili povrćem koje proizvodi veliku količinu tog plina, kaže John Adler iz američke tvrtke koja se bavi hranom Blue Apron. 

POGLEDAJTE VIDEO o proklijalom krumpiru:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vjerojatno najbolji primjer za to je skladištenje luka s jabukama, jer ćete završiti s jabukama koje imaju miris luka. Ili, još jedan bolji primjer su krumpir i luk. Zajedničko skladištenje luka i krumpira ubrzat će proces zrenja krumpira, a time i bržeg kvarenja ili klijanja. To vrijedi i za češnjak, unatoč činjenici da bi krumpir, luk i češnjak trebali biti smješteni zajedno na hladnom i tamnom mjestu - pojasnio je.

Izdvojio je i jabuke kao primjer. One, kaže, puštaju puno etilena pa ih ne želite držati u zdjeli s drugim voćem. 

- Pokušajte ih držati najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća. Postoji jedna iznimka od ovih pravila, a to je ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu - otkrio je.

Poput jabuka i zrelih banana, i dinje proizvode dosta etilena.

POSLASTICA IZ JUŽNE AMERIKE Znate li kako izgleda brazilsko grožđe? Raste iz kore drveta, vrlo je zdravo i jako ukusno

Cvjetaču držite dalje od jabuka, kivija i luka

- Cvjetača je vrlo osjetljiva na etilen, pa je najbolje ne držati je u istoj ladici s jabukama, dinjama, kivijem ili lukom - kaže Adler. 

- Njoj je, također, potrebna cirkulacija zraka kako bi ostala svježa pa svakako pazite da, ako je u vrećici, ima rupe za zrak. Cvjetaču je najbolje čuvati u ladici hladnjaka s drugim povrćem, ili na polici. Isto vrijedi i za brokulu, kupus i prokulicu, koji su svi osjetljivi na etilen - pojašnjava ovaj stručnjak.

Gljive držite podalje od aromatične hrane

- Većina ljudi gljive skladišti s drugim proizvodima u hladnjaku. Ali, valja znati da su one podložne upijanju jačih mirisa hrane koja je u blizini, poput ostataka ručka, pa ih čuvajte podalje od takvih stvari - pojašnjava Adler

Napominje da je gljive najbolje čuvati u papirnatoj vrećici, jer im to omogućuje da dišu, a osim toga, papir apsorbira višak vlage čime se šansa za kvarenje smanjuje. Savjetuje promijeniti papirnatu vrećicu u kojoj su gljive kad postane previše mokra.

- Višak vlage i pogrešna temperatura mogu brzo pokvariti vaše namirnice u hladnjaku - dodao je. 

ZDRAVO I FINO Iskoristite sezonu mandarina: Čuvaju srce, jačaju imunitet..

Kontrola temperature

- Na primjer, povrće se nakon kupovine može ugrijati u vašem automobilu, zato je važno ostaviti ga da se temperira i dođe na sobnu temperaturu. Tek tada ga stavite u hladnjak, u ladicu za povrće. Na taj način neće tako brzo doći do kondenzacije - objasnio je.

Smanjenje vlage

- Zeleno povrće je najbolje oprati, dobro osušiti i zatim pohraniti sa slojevima papirnatih ubrusa između listova kako bi se spriječilo da kondenzacija napravi štetu - pojasnio je, a prenosi marthastewart.com.  

Ove dvije grupe namirnica ne idu zajedno

Proizvođači etilena su:

  • avokado
  • jabuke
  • banane (zrele)
  • smokve
  • grožđe
  • dinje
  • kruške
  • breskve i nektarine
  • paprike
  • krumpir
  • rajčice

Osjetljivi na etilen su:

  • banane (nezrele)
  • brokula
  • prokulice
  • kupus
  • mrkva
  • karfiol
  • krastavci
  • lisnato povrće
  • zelena salata
  • luk
  • tikvice
Idi na 24sata

Komentari 1

  • Porezna Uprava 05.10.2022.

    Luk i Krumpir je zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare