Tamna čokolada, bogata antioksidansima flavonoidima, opušta žile i poboljšava protok krvi, snizuje krvni tlak te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, utvrdili su američki znanstvenici. No najnovije istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su čokoladu jeli pet puta na tjedan imaju za stupanj niži indeks tjelesne mase.
- Jedan stupanj na BMI-ljestvici nije nevažan. To znači da će netko visok 1,77 m imati oko 3,2 kg manje - kaže voditeljica istraživanja dr. Beatrice Golomb.
No pri odabiru preporučljivo je nabaviti čokoladu sa što većim postotkom kakaa, a kako bi zdravstvene dobrobiti “upalile”, ne bi trebalo jesti više od 30 grama, savjetuju znanstvenici. Takva tamna čokolada, zahvaljujući teobrominu, izliječit će čak i kašalj, i to 30 posto uspješnije liječi od standardnih lijekova, pokazalo je britansko istraživanje.
Bolje vježba mozak čak i od kave
Ljudi uspješnije broje unatrag nakon što popiju flavonoidima bogatu vruću čokoladu, pokazalo je britansko istraživanje. Flavonoidi učinkovito pospješuju protok krvi prema mozgu.