To je to što me zanima!

Ljeto miriše na hrvatske tradicionalne specijalitete

Hrvatska obiteljska kuharica “Ljeto” nudi sjajne ideje za cjelotjedni sezonski jelovnik koji je baziran na tradicionalnim receptima naše zemlje
Vidi originalni članak

Ljeto je i službeno pred vratima, a dugogodišnje kuhare Dragu Vukšića i Božicu Mirić inspiriralo je na pripremu i izdavanje treće u nizu "Hrvatske obiteljske kuharice". Utemeljili su je na tradicionalnim hrvatskim jelima i namirnicama koje se uzgajaju isključivo u našim krajevima. Cijeli meni kuharice prilagodili su vrućim danima pa ćete u njoj pronaći mnoštvo recepata koji okrepljuju i osvježavaju, a ujedno i daju potrebne minerale, vitamine i ugljikohidrate. Jela su vrlo jednostavna za pripremu i dostupna svakome. Kao i u prijašnjim kuharicama "Zima" i "Proljeće", osmišljeni su jelovnici za svaki dan. Nedostaje li vam ideja za ručak, koji je okosnica ove kuharice, zasigurno ćete u njoj pronaći nešto za sebe. Obiteljski ručak zamišljen je kao kompletan obrok, ali i prilagođen godišnjem dobu. Uz svaki od njih, kao i uz juhe, deserte te salate upisana je kalorijska vrijednost te potrebno vrijeme pripreme. Od ovog petka kuharicu "Ljeto" uz 24sata možete pronaći na kioscima po cijeni od 39,90 kuna.

PAŠTA ŠUTA SA SEZONSKIM POVRĆEM
Sastojci: 10 dag patlidžana, 10 dag očišćenih tikvica, 7 dag luka, 5 dag maslaca, 20 dag rajčica, 2 češnja češnjaka, 2 dag ulja, 2 paprike, 50 dag špageta, vrećica ribanog parmezana, sol, papar, peršin
Na ulju i maslacu popržite luk i nasjeckani češnjak. Čim zažuti, dodajte tikvice, patlidžan i paprike, sve u listićima. Pirjajte na laganoj vatri 20 min. pa dodajte oguljene rajčice i peršin. Posolite, popaprite i pirjajte 25 minuta. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s povrćem. Začinite parmezanom.




SLAVONSKI LJETNI SLOŽENAC
Sastojci: 70 dag svinjetine, 20 dag graha, 20 dag kelja, 30 dag svježe paprike, 20 dag svježeg zelja, 20 dag mahuna, 15 dag luka, 5 češnjeva bijelog luka, 10 dag suhe slanine, sol, papar 
Povrće i meso dobro operite i izrežite na kockice. Grah skuhajte napola. U dublju vatrostalnu posudu slažite naizmjence povrće, meso i slaninu. Između redova stavite izrezani crveni i bijeli luk. Posolite i popaprite. Dolijte vode toliko da sadržaj posude bude pokriven. Stavite u pećnicu da se lagano kuha na umjerenoj temperaturi oko 2 sata, dok svi sastojci ne omekšaju.

>>> Unatoč dostupnosti svih vrsta hrane tijekom cijele godine, za organizam je bolje jesti namirnice koje sada sazrijevaju i one iz vašeg kraja

>>> Polugotova i gotova jela također mogu biti zdrava, a pomažu i u brzini pripreme ručka. Neke od njih autori su koristili u novoj ljetnoj kuharici

>>> Regionalna različitost Hrvatske nudi bogatu ponudu koja će zadovoljiti sve energetske potrebe tijekom ljeta, a opet osvježiti svakodnevni jelovnik

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare