Dagnje na buzaru su jedan od specijaliteta mediteranske kuhinje. Sadrže brojne nutrijente poput željeza, natrija, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu. Smatraju se niskokaloričnom namirnicom
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 1,5 kg dagnji
- 5 - 6 jušnih žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica sjeckanog peršina
- 5 češnjeva češnjaka
- 1/2 čajne žličice bijelog papra
- 200 ml bijelog vina
- 1 jušna žlica krušnih mrvica
- 1 limun
Priprema:
- Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke s vanjske strane školjki i odvojimo dlakavu 'bradu' sa spoja.
- Pod mlazom hladne vode svaku školjku još jednom dobro isperemo.
- Napukle školjke i sve one otvorene - bacite.
- U tavi, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin i malo papra, kratko promiješamo pa dodamo očišćene dagnje i na kolute narezan limun.
- Kada se dagnje otvore sve zajedno podlijemo vinom i pustimo da provrije te poslužimo.