Omiljeno ljetno voće ima mnoge blagodati za čovjeka i više-manje ga svi jedu. Probajte ove začinjeni curry s lubenicom i otkrijte njegovu slatko-ljutkastu aromu
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 1 mala lubenica (oko 2 kilograma), uklonjena kora i sjemenke, te izrezana na kockice od 3 cm (ispast će oko 5 šalica)
- 2 jušne žlice biljnog ulja
- 1 čajna žličica sjemenki kima
- 3 češnja češnjaka, mljevenog
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- 1/4 čajne žličice mljevene kurkume
- 1/4 čajne žličice mljevenog kajenskog papra
- 1/2 čajne žličice soli
- 2 čajne žličice grubo nasjeckanog svježeg peršina
- 2 šalice Basmati riže
Priprema:
- U blenderu izmiksajte 1 šalicu kockica lubenice dok ne postane glatka smjesa. Ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zablista. Dodajte sjemenke kima i pirjajte dok se ne preprže i ne zamirišu, oko 30 sekundi.
- Dodajte češnjak i pirjajte dok ne počne poprimati smeđu boju, oko 30 sekundi.
- U drugi lonac stavite kuhati 3 šalice vode i malo posolite.
- Dodajte izmiksanu lubenicu, korijander, kurkumu, kajenski papar i sol. Smanjite vatru na srednje nisku, pirjajte i pustite da se tekućina lagano smanji i zgusne, 3 do 5 minuta.
- U međuvremenu 2 šalice basmati riže uspite u 3 šalice kipuće zasoljene vode. Smanjtite vatru i prokuhajte 15-ak minuta.
- U tavu dodajte preostale kockice lubenice. Oprezno miješajte kako se ne bi zgnječile i kako bi upile napravljeni umak.
- Pokrijte posudu i pirjajte dok se lubenica ne zagrije, 3 do 5 minuta.
- Nakon kuhanja rižu ostavite još 5 minuta u vodi u kojoj se kuhala.
- Kockice lubenice pospite peršinom i poslužite preko riže. Ovaj se curry ne može stajati, pa ga je najbolje odmah jesti.