Pire od jabuka, krušaka i borovnica
Sastojci:
- 1 mala, slatka jabuka - oguljena, očišćena od jezgre i narezana na kockice
- 1/2 zrele kruške - oguljene, očišćene od jezgre i narezane na kockice
- pola šalice svježih borovnica
Postupak: Sve sastojke stavite u mali lonac, podlijte malo vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, dok voće ne omekša. Prebacite u blender i napravite kašicu.
POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:
Kašica od suhih marelica
Sastojci:
- 2 šalice suhih marelica
- 4 šalice soka od jabuke - prirodnog, bez dodanog šećera
Postupak: Marelice krupno nasjeckajte i pomiješajte sa sokom pa kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ohladite i izblendajte tako da dobijete kašicu.
Potom je prebacite u vrećicu kojoj ste odrezali jedan ugao pa tako punite u posudice za led. Preko toga stavite foliju, zamrznite i koristite po potrebi - samo odledite i dajte bebi ili pomiješajte sa svježim voćem.
Pire od tikvica i krumpira
Sastojci:
- 2 šalice tikvica- oguljene i narezane na kockice
- 2 šalice krumpira - oguljenih i nasjeckanih
- pola šalica juhe od povrća
- 1 žlica maslinovog ulja
- malo soli
Postupak: Skuhajte krumpir dok ne omekša. Tikvice prodinstajte na maslinovom ulju i posolite. Poklopite i kuhajte na srednjoj jakoj vatri dok ne omekšaju, a to bude brzo.
Potom krumpir i tikvice stavite u blender uz dodatak juhe od povrća (ili malo vode). Kašicu bebi poslužite toplu.
Kašica od leće
Sastojci:
- 1 žličica ulja od repice (ili maslinovog, suncokretovog...)
- 1/4 luka - nasjeckanog na kockice
- 1/2 šalice mrkve - narezane na kockice
- 1 šalica leće
- 2 šalice vode
- malo vode
Postupak: Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa na tome pirjajte luk i mrkvu nekoliko minuta, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte leću i 2 šalice vode. Smanjite temperaturu, poklopite i postavite neka se kuha oko pola sata, odnosno kad i leća bude mekana.
Malo ohladite pa stavite u blender (po potrebi dodajte malo vode). Ovo jelo možete napraviti u većoj količini pa staviti u kalup za muffine i zamrznuti te tako dobiti više porcija.
Krem pileća juha
Sastojci:
- 1 pileća prsa - narezana na kockice
- 1 mrkva - oguljena i narezana na kockice
- 1 mali luk - sitno nasjeckan
- 1/4 žličice mljevenog sušenog timijana
- 1/4 žličice bosiljka
- malo češnjaka u prahu
- 4 šalice vode
Priprema: Stavite sve sastojke u lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena. Kad je piletina posve kuhana, maknite lonac s hladnjaka i ostavite neka se hladi 15-ak minuta. Potom ubacite u blender i izblendajte do kremaste teksture.