Sastojci:
- 325 gr maslaca, na sobnoj temperaturi, plus dodatak za kalupe
- 425 gr šećera
- 2 čajne žličice ekstrakta badema
- 1/2 limuna, fino oguljene korice
- 250 gr običnog jogurta
- 4 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 375 gr samodizajućeg brašna
- 225 gr mljevenih badema
Za nadjev i za ukrašavanje:
- 200 gr mascarponea
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 jušna žlica limunovog soka
- šećer u prahu, po ukusu, plus još za posipanje
- 1-2 čajne žličice vodice ružinog geranija ili ružine vodice, po ukusu
- 800 gr ljetnog bobičastog voća (maline, kupine, crveni ribizl, crni ribizl)
- 4 jušne žlice šećera
- cvjetovi ruže geranija ili drugo jestivo cvijeće
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180C/160C ventilator/plin. Premažite maslacem i obložite dna tri kalupa za torte od 23 cm. Miješajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, zatim dodajte ekstrakt badema i koricu limuna. Vilicom umutite jogurt s jajima. U posudu s maslacem dodajte brašno, mljevene bademe i 1/2 žličice soli te jaja i jogurt.
2. Podijelite tijesto između 3 nauljena kalupa i pecite 35-40 minuta ili dok nož umetnut u sredinu ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima 5 minuta, zatim preokrenite na rešetku, skinite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
Malo izmiksajte mascarpone sir da opusti. Istucite vrhnje dok ne počne zadržavati oblik. Pomiješajte vrhnje, mascarpone i limunov sok pa pažljivo dodajte šećer u prahu i cvjetnu vodicu po ukusu piše BBC Good Food.
4. Kolač sastavite neposredno prije posluživanja. Pomiješajte bobičasto voće sa šećerom. Najplosnatije tijesto premažite polovinom kreme, pa dodajte polovinu voća. Nadjenite drugo tijesto, premažite ostatkom kreme i nadjenite ostatkom voća. Završite s posljednjom tijestom, prosijte šećer u prahu, zatim ukrasite malim laticama i listovima geranija.