Svake godine 3. kolovoza obilježava se Svjetski dan lubenice, koja je porijeklom iz Afrike, a koju danas uzgajamo diljem svijeta. Lubenica ima dugu povijest prisutnosti u kulturama, posebno u Egiptu, gdje je bila toliko cijenjena da su je stavljali u grobnice egipatskih kraljeva.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ono što mnoge ljude privlači lubenici je njezina osvježavajuća slatkoća i sočnost. Čak 92% lubenice čini voda, što je čini izvrsnom za hidrataciju organizma, pogotovo tijekom vrućih ljetnih dana. No osim vode, lubenica nudi i bogatstvo hranjivih tvari. Lubenica je izvor vitamina A, B6, B1 i vitamina C, magnezija, vlakana, a sadrži samo 30-ak kalorija na 100 grama.
Odličan je izvor likopena, pigmenta koji lubenici daje karakterističnu rozo-crvenu boju, te pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Visoka razina likopena štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također, poboljšava cirkulaciju i smanjuje nakupljanje viška masnoće.
Zanimljivo je da su koštice i kora lubenice jestive. U nekim dijelovima Azije, lubenice se kisele kako bi se sačuvale i konzumirale u dužem vremenskom razdoblju. U Japanu, pak, uzgajaju se kvadratne lubenice zbog praktičnosti i lakšeg skladištenja.
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najteža lubenica bila je 159 kg, a uzgojio ju je 2013. Chris Kent iz SAD-a.