Kupina (Rubus fruticosus) ima antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje. Svojstvo stezanja kupina posjeduje zahvaljujući bogatstvu trjeslovinama, pa jača kapilare i djeluje antibakterijski.
Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također koristi protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja. Mirisni čaj od listova kupine propisuje se i u slučajevima gripe, prehlade i kašlja.
Pri vanjskoj upotrebi čaj od listova kupine rabi se za ispiranje upaljenoga grla, za liječenje čireva u ustima te upale usne šupljine i desni. Osim toga, upotrebljava se za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju.
Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom i rogačem. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje razinu šećera u krvi kod zečeva, i to ne samo kod oboljelih od dijabetesa nego i kod zdravih.
To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina. Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezijem, a od njih se pripremaju sok i kupinovo vino koji se preporučuju onima koji pate od nedostatka željeza. Mladi nježni listovi kupine beru se u proljeće prije pojave cvjetova a potom suše i drobe za uporabu u čajevima i oblozima.
Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) bila je jedna od omiljenih ljekovitih biljaka američkih Indijanaca. Njezine su plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom i rabili kao hranu ili lijek. U svojoj pradomovini može narasti i do tri metra. Budući da podnosi niske temperature, uzgaja se i u Sibiru, Švedskoj te Finskoj.
Ove bobice pravi su multivitaminski i multimineralni koncentrat. Također sadrže moćne antioksidanse i sve esencijalne kiseline. Zbog visokog sastava proantocijanidina stabilizira stijenke krvnih žila i kapilara te tkiva građena od kolagena i elastina pa tako sprečava pucanje krvnih žila.
Ubrzava oporavak nakon moždanog udara, a djeluje i kao pomoć u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara. Budući da jača stijenke kapilara i krvnih žila, smanjuje mogućnost nastanka edema, a pomaže i u borbi protiv oteklina na nogama i zglobovima, kao i u liječenju ozljeda te ožiljaka.
Tinktura od borovnice
Za domaću tinkturu u pola litre dobre domaće rakije namočimo 100 g osušenih bobica borovnice. Ostavimo da se namače 4-5 tjedana, a u međuvremenu više puta protresemo. Takva iscrpina može se koristiti više godina. Uzima se 15-20 kapi, tri puta na dan. Umjesto rakije, možemo uzeti crno vino i u njemu prokuhati suhe borovnice.
Fini sirup
Potrebno vam je 500 g svježih bobica borovnice, pola litre vode te 700 grama šećera ili meda. Bobice preliti vodom, čekati da zakipi i lagano kuhati 15-20 minuta. Tekućinu procijediti, a bobe protisnuti te umiješati šećer ili med. Sirup lagano kuhati još 10 minuta, ohladiti i zatvoriti u boci.
Čaj od listova borovnice
Preliti 1-2 žličice usitnjenih suhih listova borovnice preliti kipućom vodom i pustiti da odstoji 10-15 minuta te procijediti. Piti 2-3 puta na dan ili upotrijebiti kao kupku ili oblog protiv tegoba s kožom.
Sok od ribiza
Potrebno vam je 5 kg. crnog ribizla, 2 kg. šećera i 2 litre vode. Bobice oprati, preliti vodom i zagrijavati ih sve dok ne puknu. Zatim propasirati, dodati šećer i zagrijavati do 75 stupnjeva i još vruće uliti u zagrijane staklenke. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 dl.
Liker
Pripremite 1 kg crnog ribiza, 4 dl. rakije, 20 g metvice i 4 žlice meda. Bobice oprati i zgnječiti, staviti u dvolitrenu bocu dodati metvicu i naliti rakiju. Držati na toplome mjestu ili na suncu tjedan dana te procijediti. Dodati med ili šećer, a po želji i još rakije ako želite jači liker. Uzimati po čašicu prije spavanja kod nesanice, a za jačanje želuca, crijeva, bubrega po jednu čašicu ujutro i jednu navečer.
Sirup od kupina
Kilogram kupina zgnječite u emajliranoj posudi i ostavite da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan procijedite kroz sokovnik ili lanenu krpu i stavite kuhati. Kad sok zavrije, dodajte 1 kg šećera i kuhajte stalno miješajući do željene gustoće. Još vrući sirup ulijte u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvorite. Pohranite na hladno mjesto.
Liker od kupina
Kilogram kupina operite i osušite, pomiješajte s pola kilograma šećera i stavite u staklenke širokoga grla od oko dvije litre. Prelijte litrom rakije. Staklenke dobro zatvorite i ostavite na suncu 5-6 tjedana. Povremeno dobro protresite. Procijedite u boce uskoga grla barem mjesec, dva prije nego što ga počnete piti.
Pekmez od kupina
Pet kilograma kupina zgnječiti ili ispasirati. Dodati 1,5 kg šećera i kuhati stalno miješajući, dok smjesa ne bude gusta toliko da se teško odvaja od kuhače. Vruć pekmez polako lijevati u tople staklenke i staviti u mlaku pećnicu da se na pekmezu stvori tanka korica. Staklenke pokriti i staviti da se hlade. Sutradan ih hermetički zatvoriti i spremiti na hladno.
Rakija s kupinama
Kilogram svježih divljih kupina operite u hladnoj vodi, stavite u staklenku i prelijte s 1,5 l lozovače od 45 posto alkohola. Ostavite 6-8 tjedana na toplom. Jedanput tjedno promućkajte. Tekući dio odlijte i procijedite. Ako su kupine bile zrele, okus neće trebati popravljati, a takva rakija neće biti preslatka.
Pekmez od aronije
Pripremite 2 kg aronije i 1,5 kg šećera. Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite.
Sirup od aronije
Potrebno vam je 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke i 1/2 žličice limunske kiseline. Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce.
Anemija
U litru kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana te procijedite. Pijte 2 dl poslije jela.
Čišćenje krvi
Stavite 100 g osušenog lista kupine i 100 grama lista koprive u 2 litre domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji cijeli dan i nakon toga prokuhajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu na dan.
Uv-zrake
Čaj od listova kupine blokira enzime koji se aktiviraju prilikom UV zračenja koje dolazi sa Sunca te potiču starenje kože. Pijenjem čaja od kupine stoga možete usporiti starenje.
Detoks čaj
Pomiješajte 100 g lista maline, 80 g cvijeta jaglaca, 60 g stolisnika, 40 g lista kupine, 20 g mirisne lazarkinje i 10 g plodova borovice. Sve bilje dobro promiješajte i stavite u staklenku. Prelijte žlicu miješanog bilja šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite. Čaj se ne smije kuhati jer bi se izgubile arome i djelotvorne tvari. Sladi se prema želji.
Prestanak pušenja
Mladi, nježni izdanci i pupoljci kupine korisna su pomoć pri prestanku pušenja. Berite ih i žvačite što češće jer vam nakon toga cigareta neće odgovarati. Tri puta dnevno, kroz deset dana uzastopno, treba piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase koristi se i protiv stresa.
Protiv nesanice
Pomiješajte po 10 g listova kupine i stabljike komorača s po 20 g kičice, cvjetova bazge, listova i cvjetova lazarkinje, cvjetova kamilice. U 1 litru kipuće vode stavite 5 g mješavine i kuhajte poklopljeno 1/2 minute. Ohladite, procijedite, dodajte 4 žlice meda i žlicu svježeg limunova soka. U jednakim vremenskim razmacima treba dnevno popiti 9 dcl čaja, a prije spavanja 1 dl.
Dijabetički čaj
Pomiješajte 250 g korijena i lista borovnice, 10 g korijena pirike i 2 g korijena kupine. Veliku žlicu mješavine stavite u posudu te prelijte litrom i pol vode. Zagrijte i pustite da vrije pet minuta. Poklopite posudu i ostavite da se hladi pet minuta, a zatim procijedite. Ovaj čaj pije se umjesto vode tijekom dva mjeseca.
Upala jajnika
Pomiješati po 20 g majčine dušice, rusomače, listova kupine, listova nevena i listova limuna. U litru kipuće vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Ohladiti, procijediti i dodati 6 jušnih žlica. Piti tri puta dnevno po 1 dcl čaja prije i poslije jela, a preostalu količinu (4 dcl) između obroka, umjesto vode, s malo svježeg limunova soka.
Povišen tlak
Pomiješajte po 30 grama listova masline, kukuruzove svile, stabljike preslice, konjogriza, matičnjaka, cvjetova gloga, bijele imele i divlje metvice s po 20 g vrbove kore i listova kupine. U 1 litru kipuće vode staviti 10 g mješavine i kuhajte poklopljeno 1 minutu. Pijte 6 dl dnevno, u jednakim vremenskim razmacima.
Alergijski rinitis
Pomiješajte po 10 g listova kupine, cvjetova bazge, cvjetova crnoga ribiza, cvjetova majčine dušice, listova maline, korijena slatke paprati, crvenih klekovih boba i cvjetova lipe. U litru vode stavite 5 g mješavine, kuhajte poklopIjeno 1 minutu i ostavite da se hladi poklopljeno. Čaj pijte mlak, s malo meda i limunova soka, svakih pola sata po 1 dl čaja.
Niski tlak
U litru kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana te procijedite. Pijte 2 dl poslije jela.