Sastojci:
- 4 žlice maslinova ulja,
- svježa čili papričica,
- 4 češnja češnjaka,
- 600 g pelata,
- 2 dl suhog bijelog vina,
- sol, papar,
- 450 g svježih tankih rezanaca (linguina),
- 2 žlice maslaca,
- 150 g svježih lignji,
- 200 g kozica,
- 450 g svježih dagnji,
- 3 žlice sjeckanog peršina,
- žlica sjeckanog bosiljka
Priprema:
Umijesite po želji domaću tjesteninu i ostavite je neka se suši na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme na dvije žlice maslinova ulja u velikoj tavi pirjajte čili papričicu i dva protisnuta češnjaka dvije minute. Zatim umiješajte rajčicu sa sokom iz konzerve i vino.
Pirjajte na laganoj vatri oko pola sata dok se umak ne reducira. Pristavite posoljenu vodu za tjesteninu, pa kuhajte linguina oko 10 minuta. Zagrijte ostatak maslinova ulja s maslacem, dodajte preostali češnjak i kratko propirjajte.
Zatim umiješajte narezane lignje, kozice i očetkane dagnje s odrezanim nitima. Poklopite lonac i kuhajte na jakoj vatri dok se školjke ne otvore. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu, prelijte umakom od rajčica, peršinom i bosiljkom, izmiješajte i poslužite s parmezanom.