Tajna najbolje limunade krije se u sirupu od šećera. Ako šećer stavite u hladnu vodu, on će samo pasti na dno čaše. Zagrijte ga s vodom i kuhajte dok ne zavrije te pustite da se dobro ohladi prije dodavanja u sok od limuna. Pri kupnji limuna obratite pozornost da kora nije smežurana, da nema tamnih mrlja niti plijesni. Limun možete držati tjedan dana na sobnoj temperaturi, na tamnome mjestu ili od dva do tri tjedna u hladnjaku. Ostatak soka u posudi s poklopcem ostavite u hladnjaku do pet dana.
Kada je o napicima riječ, novi sjaj uobičajenim limunadama daju različiti dodaci poput voća, meda, pa čak i začinskog bilja. U ljetne limunade možete dodati i alkohol, pa se ona iz dnevnog izdanja lako pretvara u večernje. Kockice leda koje ste prethodno usitnili ubacite u blender. Ulijte limunov sok, ubacite smrznuto šumsko voće ili drugo voće prema želji. Upotrijebite ananas, kruške, naranče, limetu i slično.
Na kraju umiješajte votku. Sve nekoliko puta po sekundu, dvije izmiksajte i poslužite u čašama s malo metvice ili majčine dušice koje se inače vrlo dobro slažu s limunadom, baš kao i ružmarin i bosiljak.
Iscijedite više soka
Od limuna ćete dobiti više soka ako ga zagrijete prije stiskanja ili kratko zarolate između dlanova, prekrijete kipućom vodom ili držite u mikrovalnoj na najvišoj temperaturi pola minute. Tijekom cijeđenja soka ne stišćite limun prejako jer bi sok mogao biti gorak.
Limunada s malinama
Sastojci: 4 šalice soka od limuna, 3 šalice šećera, 200 g smrznutih malina, kockice leda za posluživanje
Priprema: Iscijedite sok od limuna pa ga ulijte u vrč. Pomiješajte šećer s tri šalice vode i miješajte na vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sirup u vrč s limunovim sokom i zalijte s osam šalica hladne vode. Na kraju dodajte maline, od kojih polovicu možete ispasirati pa promiješajte. Ostavite u hladnjaku, a prije posluživanja ubacite kockice leda.
Limunada s ananasom
Sastojci: 2 šalice šećera, 2 šalice soka od ananasa, 2 šalice mineralne vode, šalice soka od limuna, 8 kriški limuna i ananasa, 8 listića metvice, limeta za ukrašavanje
Priprema: Pomiješajte u loncu šećer s dvije šalice vode pa neka zakuha. Miješajte dok ne dobijete sirup, oko deset minuta. Neka se ohladi te dodajte sok od ananasa, mineralnu vodu i limunov sok. Sve ulijte u vrč ili čaše, dodajte kockice leda pa ukrasite listićima metvice te kriškama limuna, limete i ananasa.
Limunada sa začinskim biljem
Sastojci: Sok od 6 limuna, 1/2 šalice meda, L vode, 60 g listića kopra, 60 g listića metvice, 5 grančica ružmarina
Priprema: Ugrijte litru vode i dodajte med pa kuhajte dok se ne otopi. Ostavite u hladnjaku da se ohladi. Ocijedite sok od limuna i ulijte ga u vrč. Dodajte vodu s medom i začinsko bilje. Ostavite u hladnjaku na dva sata. Ukrasite s još začina i poslužite.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute