Miris svježeg limuna ili njegova eteričnog ulja potiče lučenje serotonina, tzv. sretnog hormona, koji pozitivno utječe na raspoloženje, pokazala je studija sveučilišta u izraelskom Tel Avivu. Tako će, uz neodoljiv mirisni 'efekt’, kriške limuna uronjene u vodu osvježiti životni prostor, a njegova intenzivna boja na detaljima poput jastučića, presvlaka i vaza te ukrasnih predmeta u dom unosi dašak prirode, tvrde stručnjaci za uređenje interijera. Uz priznata aromaterapeutska svojstva, limun, kao i ostali članovi “obitelji” agruma, poput naranči i limete, jačaju imunitet u borbi protiv prehlade i viroza, a nezaobilazan su dodatak omiljenim jelima i napicima. Njihov sok može zamijeniti ocat u salati, spriječiti tamnjenje narezanog voća te učvrstiti pjenu umućenih bjelanjaka. Aroma limuna i naranče nadopunit će okus pjenica i krema za kolače, ali i jela od ribe, mesa, složenaca te voćnih sorbeta.
Osim kulinarskih “sposobnosti”, mirisni citrusi idealna su sredstva za čišćenje. Učinkovito dezinficiraju kuhinjske površine, lišavaju hladnjak neugodnih mirisa te skidaju kamenac. Limunov sok uklonit će i spriječiti hrđu s noževa, a tvrdokornu prljavštinu s rubova kade i tuš-kabine ribanje unutarnjom, bijelom stranom narančine kore.
>>>Korica naranče bogata je pektinom, prirodnim gustinom, te njome možete zgusnuti marmeladu, a narančino ulje odlično je za skidanje mrlja
>>>Narežete li ga na kriške i prekrijete solju pa zatvorite u staklenku, svježi limun može trajati i nekoliko tjedana. Takav se dodaje gulašima i umacima