To je to što me zanima!

Lijepa i ljekovita biljka: Moćna pasiflora umiruje i relaksira

Od čaja ili tinkture bolje se spava jer opušta sve mišiće i ‘liječi’ stres. Tradicionalno se primjenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želučanih tegoba...
Vidi originalni članak

Pasiflora je ljekovita ljepotica koja nudi mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Bilo da se borite s anksioznošću, stresom ili nesanicom, ova biljka može biti vaš prirodni saveznik da pronađete mir u svakodnevnom životu, govori nam aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja. Djeluje sedativno, anksiolitički i spazmolitički. Tradicionalno se primjenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želučanih tegoba.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pasiflora je poznata i kao "Gospodinova kruna" te izvorno potječe iz Brazila i Perua, ali danas je možete pronaći diljem svijeta. Ova biljka, koja može narasti do 10 metara visine, izgledom podsjeća na grm. Njen plod ima kiselkast okus i aromatičan miris, zbog čega se koristi i kao eterično ulje. Kao ukrasna biljka, pasiflora se sadi po cijelom svijetu, a cijeli nadzemni dio biljke ima ljekovita svojstva. Pasiflora je poznata još od davnina, a u Europu ju je 1569. godine donio španjolski liječnik Aldonso Monardes, dokumentirajući njenu ljekovitu uporabu. Od tada je poznata kao učinkovita i sigurna biljka, koja se u mnogim zemljama koristi i u pedijatriji.

PROČIŠĆUJU ZRAK 8 biljaka za spavaću sobu koje će vam znatno poboljšati san

- Pasiflora je jedna od najučinkovitijih biljaka za liječenje stresa, anksioznosti, tjeskobe, nesanice i hiperaktivnosti. Glavni sastojci pasiflore su alkaloidi i flavonoidi, a kad se koristi cijela biljka, djeluje kao sedativ koji umiruje središnji živčani sustav. Osim toga, pasiflora pomaže kod želučanih grčeva i grčenja mišića, smanjenja osjećaja bola i crvenila, menopauze, ženama sklonima depresiji i tjeskobi. No pomaže i kod problema s muskulaturom glatkih mišića, Parkinsonove bolesti, glavobolja, upalnih stanja mokraćnih organa ili kože, ali i kod astme i hemoroida - objašnjava nam aromaterapeutkinja Grbelja.

Pasiflora je, dodaje, iznimno sigurna i netoksična biljka. Kad je riječ o uzimanju pasiflore, ne postoje ograničenja i upozorenja za njenu uporabu te nema negativnih nuspojava. Uporaba pasiflore ne izaziva ovisnost niti toleranciju, a može pomoći i kod odvikavanja od nekih lakših ovisnosti. Ipak, ne bi je smjele uzimati trudnice jer može izazvati grčenje maternice, dojilje, ali ni djeca mlađa od pet godina. Može uspavati i vozače, pa i tu treba biti na oprezu.

BENEFITI MEDITACIJE U svega 15 minuta: Besplatno se napunite energijom i svijet počnite doživljavati pozitivnije

- Pasiflora se najčešće pije kao čaj, no danas postoji i kao eterično ulje i tinktura. Za pripremu čaja uzmite jednu žličicu osušenog cvijeta pasiflore i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata, zatim procijedite i pijte tri šalice na dan - kaže Grbelja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare