Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Od izbirljivosti do odbijanja: Kako povećati apetit kod djece?
Pečenje kolača i torti idealna je aktivnost u ovim danima kad su mališani zatvoreni u kući, no jedna je liječnica upozorila roditelje kako u tome ipak trebaju biti oprezni.
- Nikad im nemojte davati da ližu žlice ili vilice od miksera koje ste koristili u pripremi deserta, jer to doista može biti opasno za njih - ističe dr. Preeya Alexander.
Naime, ona objašnjava kako se opasnost ne skriva samo u sirovim jajima koju takve smjese najčešće sadrže, već i u sirovom brašnu, zbog rizika od bakterije E.Coli, prenosi The Sun.
Dr. Alexander iz australskog Melbournea na Instagramu je napisala:
'Znam da mnogi od vas to čine i žao mi je uništavati tradiciju. Molim vas znajte da volim i torte i djecu, ali lizanje zdjela nije dopušteno u mojoj kući. Često ljudi misle da rizik dolazi od potencijalnog konzumiranja sirovog jaja - i da, to može biti problem. Konzumiranje sirovog jaja može se povezati sa salmonelom koja može uzrokovati značajne bolove u trbuhu i proljev.
Mnogi ljudi ne shvaćaju da sirovo brašno može sadržavati i bakterije poput E.Coli. Morate se sjetiti da je brašno napravljeno od zrna uzgojenog na poljima - životinje mogu obavljati nuždu na njima te zagaditi brašno.
Postoje brojni slučajevi zaraze bakterijama na taj način, ističe ona.
Veza brašna i E.coli
Britanska agencija za prehrambene standarde upozorava da jedenje sirovog tijesta nije sigurno, a isto kaže i američki FDA. Termička obrada brašna, gotovi kolači i sladoledi trebali bi biti sigurni, jer jer proizvođači koriste tretirano brašno.
Mladi i stariji ljudi su u najvećoj opasnosti od komplikacija od E .Coli.Česti simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu, proljev (koji je često krvav), vrućicu, gubitak apetita i dehidraciju.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Djeca prestaju jesti kad su sita i ne treba ih hraniti svako malo
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco: