Čaj se počeo posluživati hladan početkom 19. stoljeća. Tad su bili omiljeni punčevi od zelenog čaja s mnogo ruma. Ledeni čaj bez alkohola idealan je saveznik protiv ljetnih vrućina jer opskrbljuje organizam vodom, mineralima i vitaminima te podiže energiju i vitalnost. Kod pripreme čaja upotrijebite žličicu čaja u listićima ili jednu filter-vrećicu za svaku šalicu vode. Uvijek rabite tek proključalu vodu. Prelijte čaj vrelom vodom i ostavite oko tri minute. Za brzo hlađenje na 20-ak minuta stavite posudu s čajem u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode. Promiješajte nekoliko puta. OSVJEŽAVAJUĆA METVICA S VOĆEM Skuhajte dvije litre čaja od metvice ili kamilice. Zaledite dvije očišćene jabuke i naranče, isjeckajte ih na komadiće te prelijte čajem. Kako biste dobili šećerni rub na čaši, pripremite tanjurić sa šećerom. Rub čaše navlažite vodom i umočite u šećer. Ukrasite listićima metvice. ČAJ OD ŠUMSKOG VOĆA I MALINOVCA Skuhajte litru čaja roiboos ili odaberite čaj od borovnice ili šipka. Ohladite ga i zašećerite vanilin šećerom. Zaledite razrijeđeni malinovac u posudicama za led. Očistite i operite deset malina ili kupina te ih zaledite. Kockice sirupa od malina i zaleđeno voće prelijte hladnim čajem.