To je to što me zanima!

Laži o kruhu u koje većina još vjeruje: Onaj bijeli nas deblja, a zamrzavanje je dobra opcija

Znanstvenici argumentiraju kako je kruh najbolje jesti oko 16 sati jer nam daje potrebnu energiju, da onaj bijeli može potaknuti rad metabolizma i zapravo ne deblja te da ga ne treba zamrzavati
Vidi originalni članak

Od priloga uz jelo, sendviča pa do deserta, kruh je temelj prehrane u zapadnom društvu, no u posljednje vrijeme smatra se kako šteti zdravlju. Tome u prilog ide i podatak da se prodaja kruha u posljednjih 30 godina smanjila za oko 40 posto, otkriva talijanska studija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U većini slučajeva, ljudi ne kupuju kruh jer misle kako možda imaju neki oblik celijakije ili loše podnose namirnice koje sadrže gluten.

Kruh se krivi za cijeli niz simptoma, od umora, boli u trbuhu, napuhnutosti i glavobolji. No mozak je istovremeno ovisan o kruhu jer se nakon njega osjećamo sito, zadovoljno i puni energije. Znanstvenici to objašnjavaju time što ugljikohidrati iz kruha potiču proizvodnju tzv. hormona sreće serotonina, a najveća potreba za serotoninom javlja se oko 16 sata. Tada se za obnovu energije preporučuje pojesti nešto s kruhom.

Bijeli kruh može ubrzati metabolizam

Bijeli kruh ljudi najčešće kupuju jer ga smatraju najfinijim. Uz njega je popularan i kukuruzni, kao i onaj sa sjemenkama.

Najveći problem s bijelim kruhom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da povisuje razinu šećera u krvi. To može pridonijeti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja.

Ipak, oni koji nemaju obiteljsku povijest dijabetesa, ne trebaju izbjegavati bijeli kruh, kojeg je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava rad metabolizma, kažu znanstvenici.

Kruh s cjelozrnatim žitaricama nije najbolji odabir za svakoga, pa tako neki znanstvenici tvrde da takav kruh pogoršava simptome nadraženog crijeva.

UZROK OTKRIVA RJEŠENJE Gdje se debljate? Šest je tipova po uzroku i gdje se salo 'prima'

Debljanje, kruh i škrob

tkinsonova i Dukan dijeta kao i brojni drugi režimi prehrane ograničavaju unos ugljikohidrata s tvrdnjom kako oni uzrokuju povećanje šećera u krvi, sprečavajući tijelo da sagorijeva masti. Tako se propagira ideja da je kruh nezdrav, deblja te da čak i šteti organizmu. No on je i dalje namirnica koje se ljudi najteže odriču.

No, ugljikohidrati zapravo mogu pomoći pri mršavljenju, tvrde znanstvenici. Oni su dokazali da otporni škrob, koji se nalazi u hrani bogatoj ugljikohidratima poput banana, riže, tijesta i krumpira, smanjuje apetit, jača metabolizam, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i ubrzava gubitak težine.

Kriva su vlakna, a ne pšenica?

Celijakija se dijagnosticira uz pomoć analize krvi, kao i biopsije uzorka crijeva. Problem je što se puno ljudi sami proglašavaju bolesnima i izbjegavaju gluten. Buduću da se u namirnicama bez glutena dodaju vlakna, takvi ljudi mogu imati više problema s probavom nakon takve prehrane, nego prije.

- U mnogo slučajeva teško je odrediti smetaju li nekome vlakna ili glutena u pšenici, tvrdi Sarah Sleet, predsjednica  britanske udruge Celijakije.

PLESAČICA AMELIA: Prije sam se izgladnjivala, a sad jedem 7 obroka i izgledam bolje

Zamrzavanje kruha nije zdravo

Iako je to jednostavna procedura za sačuvati kruh svježim, upravo on može biti uzrokom napuhavanja i puštanja vjetrova. Zamrzavanjem se razbija pšenična struktura kruha, pa on postaje težak za probavu. Zbog toga ga je bolje ne zamrzavati, već stari kruh pretvarati u krušne mrvice, a novi kupovati.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • nap 25.04.2021.

    Crni je najbolji

  • Andjelica 25.04.2021.

    Nekada je kruh bio kruh sada koji god kupiš prerežes unutra gnjecavo nema šanse da napraviš sendvić

  • Šljam 25.04.2021.

    "Najveći problem s bijelim kruhom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da povisuje razinu šećera u krvi. To može pridonijeti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja." - eto, sve ste rekli. "... kao i brojni drugi režimi prehrane ograničavaju unos ugljikohidrata s tvrdnjom kako oni uzrokuju povećanje šećera u krvi, sprečavajući tijelo da sagorijeva masti." - pa i sami to tvrdite u citatu prije, a to je činjenica. Povećana razina šećera u krvi znači povećanu razinu inzulina. Inzulin je anabolički hormon, dok je njegova razina u krvi povišena tijelo ne može trošiti masti iz zaliha, organizam tako funkcionira, to je biologija,

Komentiraj...
Vidi sve komentare